Otkupljivač zlata iz Hrvatske u Srbiji nestao "preko noći": Ne zna se gdje je zlato, radnici ostali bez plaća

Ilustracija: Shutterstock

DVOJE hrvatskih državljana, vlasnici tvrtke "Gold Exchange" koja je u Srbiji posjedovala 73 poslovnice za otkup zlata, preko noći su zatvorili sve lokale, a zaposlenike ostavili bez plaća, izvijestili su u petak srbijanski mediji.

Zatvaranje lanca poslovnica u Srbiji slijedilo je samo nekoliko dana nakon što je, po pisanju medija u Bosni i Hercegovini, tvrtka istog imena na gotovo identičan način zatvorila svoje lokale i u BiH.

Tvrtka "Gold exchange", u vlasništvu dvoje hrvatskih državljana, posjedovala je u Srbiji 73 poslovnice za otkup zlata iako nije imala proizvodnju, što je zakonom zabranjeno. Vlasnik je gotovo preko noći sve poslovnice zatvorio, zlato je otpremljeno, ne zna se gdje, a radnici su ostavljeni bez plaća, izvijestila je Radio-televizija Srbije.

Dozvolu za rad dobili su u kolovozu 2012. godine

Kako se navodi, vlasnik tvrtke "Gold Exchange" dozvolu za rad dobio je u kolovozu 2012. godine na osnovi pravilnika koji nije zahtijevao da samo proizvođači s cjelokupnom opremom i radionicama mogu otkupljivati zlato, ali je u međuvremenu pravilnik promijenjen, a zlatari su imali tri mjeseca za prilagodbu novim uvjetima.

Direkcija za mjere i dragocjene metale utvrdila je da "Gold Exchange" ne ispunjava sve uvjete pa je 24. srpnja lancu zlatarnica ove tvrtke oduzeta dozvola za rad. Početkom rujna vlasnik je zatvorio poslovnice i 140 radnika ostavio bez posla.

Jedna od zaposlenica ove tvrtke iz Novog Sada izjavila je za RTS da vlasnik nije u Srbiji, da je nedostupan i da s njim ne mogu razgovarati, ali im je e-mailom poručio da navodno pregovara s nekom crnogorskom tvrtkom, zainteresiranom za kupnju poduzeća "Gold exchange".

Njezina kolegica iz Kruševca izjavila je da su otkupljeno zlato otpremali u Novi Sad. "Gdje je išlo nakon toga, stvarno ne znamo", rekla je ta radnica potvrdivši da je prije zatvaranja zlatarnice u kojoj je radila mjesec i pol nije primila plaću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema saznanjima inspekcije rada, tvrtka "Gold Exchange" zapošljava oko 140 radnika na teritoriju cijele Srbije, a od 13. rujna ne rade jer "poslodavac ima problema u smislu vođenja djelatnosti za koju je registriran".

Dužan i državi

Osim duga zaposlenicima, vlasnik zlatarnica "Gold exchange" duguje i državi, a po dosadašnjim saznanjima taj dug je samo oko 800 eura, ali je u tijeku kontrola dosadašnjeg poslovanja te tvrtke. I dalje je nepoznato koliko je zlata u posljednjih godinu dana otkupljeno od građana i izneseno iz zemlje, navodi RTS.

Tabloid "Informer" navodi da "Gold exchange" duguje za plaće i doprinose, a pojedinim zaposlenicima i naknade za mirovinski staž. Radnici na čije izjave se poziva taj list tvrde da je u sefovima prije zatvaranje tvrtke bilo oko 50 kilograma zlata, čija se vrijednost procjenjuje na oko pet milijuna eura, što je količina koja se otkupi za mjesec dana u svim poslovnicama zajedno.

Prema pisanju "EuroBlica", regionalnog izdanja beogradskog "Blica" u BiH, tvrtka "Gold exchange", registrirana je i u Banjoj Luci, a osnivač je hrvatski državljanin Kristijan Kopić. Poslovanje ove tvrtke u Republici Srpskoj (RS) mjeri se s oko 4,5 milijuna konvertibilnih maraka, odnosno oko 2,25 milijuna eura, a "Gold Exchange" se donedavno nalazio i na popisu poreznih dužnika s 16.500 eura, ali je taj dug plaćen.

Tvrtka u RS posluje od 2012. i ima prijavljenih 26 radnika koji strahuju za svoja radna mjesta nakon što su zaposlenici istoimene tvrtke u Sarajevu, registrirane za područje Federacije BiH, optužili ravnateljicu i još jednog zaposlenika da su preko noći odnijeli svo zlato i novac iz poslovnica i pobjegli ne isplativši ih, navode tamošnji elektronički mediji dodajući da su djelatnici sve prijavili policijskim agencijama u BiH. Po njihovim navodima, osnivač tvrtke "Gold Exchange" u BiH je hrvatski državljanin Želimir Bagić.

U Srbiji za sada nema službenih podataka da je protiv vlasnika i osnivača tvrtke "Gold Exchange" pokrenuta bilo kakva istraga o eventualnom kaznenom djelu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara