Otpustio 30-ak radnika u Gunji, a država mu daje 1,3 milijuna kuna za očuvanje radnih mjesta

Otpustio 30-ak radnika u Gunji, a država mu daje 1,3 milijuna kuna za očuvanje radnih mjesta

Foto: malagic.com; Ilustracija: Index

FATMIR MALAGIĆ, vlasnik tvrtke Malagić d.o.o. koja posjeduje tvornice namještaja u Gunji, Brčkom i Živinicama, otpustio je pola radnika iz Gunje, a od države će dobiti poticaje u iznosu od 1,3 milijuna kuna za očuvanje radnih mjesta.

Od ukupno 64 radnika koliko ih zapošljava u Gunji, prema našem izvoru, 23 stalna radnika dobila su izvanredni otkaz dok ih je 10 koji su bili zaposleni na određeno dobilo otkaz još u lipnju.

No istovremeno, dok otpušta pola radnika, Malagić je od države zatražio poticaje za očuvanje radnih mjesta u Gunji na koje ima pravo zbog katastrofalnih poplava koje su pogodile i to mjesto.

Ministarstvo: Malagić je tražio pomoć za 64 radnika

"Poslodavac MALAGIĆ d.o.o. zatražio je potporu u trajanju od 6 mjeseci. Ukupan trošak za 6 mjeseci za 64 radnika iznosi 1.287.149,64 kn a što mjesečno iznosi 214.524,94 kuna. Pomoć se isplaćuje prema iznosu minimalne plaće uvećane za propisana davanja i može se odobriti u najduljem trajanju do 31. prosinca 2014. godine. Obzirom da je zahtjev zaprimljen 02.07.2014. žurno je obrađen te se očekuje isplata do kraja tjedna", rekao je za Index Krunoslav Vidić, glasnogovornik Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Vidić je tako potvrdio da se tvrtka MALAGIĆ d.o.o. nalazi na popisu poslodavaca koji su tražili financijsku pomoć poslodavcima na poplavljenim područjima na temelju Odluke Vlade Republike Hrvatske.

"U nekoliko su navrata djelatnici računovodstva tvrtke MALAGIĆ d.o.o. tražili iscrpne informacije o načinu provedbe mjere kao i intenzitetu isplate, kao i iznose financijske pomoći i kome se isplaćuju, ali moramo napomenuti da su zahtjev i pripadajuću dokumentaciju, a što uključuje podatke o radnicima i račune na koje ide isplata radnicima dostavili tek 02. srpnja 2014. godine", rekao je Vidić.

Glasnogovornik Ministarstva rada naglasio je i da Malagić nije izvršio obavezu isplate plaće i uplate doprinosa za mjesece svibanj i lipanj te će Hrvatski zavod za zapošljavanje izvršiti isplatu minimalne plaće na račune radnika i uplatu propisanih doprinosa u Državni proračun za svakog pojedinog radnika za navedene mjesece.

A osim što radnici nisu primili plaće sad su dobili i otkaze, o čemu je Index već pisao da bi se moglo dogoditi. Radnicima su potom u objašnjenju o otkazu napisali da ih se otpušta jer od 1. lipnja nisu dolazili na posao te da su unatoč elementarnoj nepogodi - poplavama bili dužni ispunjavati obaveze iz radnog odnosa.

Index je u posjedu dokumenta o izvanrednom otkazu o radu kojeg je tvrtka Malagić podijelila svojim radnicima.Malagić: Radnici unatoč poplavama bili dužni od 1. lipnja dolaziti na posao

U objašnjenju otkaza kojeg je potpisao direktor tvrtke Ramiz Ibišević stoji: "Radnik neopravdano izbiva s posla i ne obavlja preuzete poslove i radne zadaće od 1. lipnja 2014. pa sve do danas. Radnik je u periodu od 01.06.2014. do 08.07.2014. više puta telefonski i u osobnom kontaktu upozoren na obveze iz radnog odnosa i to da je unatoč elementarnoj nepogodi - poplavi dužan ispunjavati obveze iz radnog odnosa, da je dužan javiti se poslodavcu i preuzeti svoje radne zadatke, da je nedolaskom na svoje radno mjesto i ne preuzimanjem radnih zadataka počinio povredu obveza iz radnog odnosa, te da mu, u slučaju nastavka kršenja obaveza iz radnog odnosa prijeti mogućnost izvanrednog otkaza ugovora o radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnik nakon pisanog upozorenja koje je primio dana 23.06.2014. godine izbiva s posla i ne obavlja preuzete poslove i radne zadaće. U skladu s navedenim zbog osobito teške povrede obaveza iz radnog odnosa sukladno čl. 108 Zakona o radu te uz uvažavanje svih okolnosti i interesa ugovornih strana nastavak radnog odnosa nije moguć. U skladu s navedenim poslodavac je donio gore navedenu odluku o izvanrednom otkazu ugovora o radu".

Radnici su ogorčeni takvim postupkom sad već bivšeg poslodavca. Ne mogu vjerovati da će Malagić od države dobiti poticaje na njihov račun i to čak 1,3 milijuna kuna, a istovremeno im daje otkaze.

Radnici: 1. lipnja se nije moglo ući u Gunju

"U objašnjenju o otkazu piše da od 01.06. nismo dolazili na posao, a tad je voda još bila do krova kuća i u Gunji je vladao policijski sat pa nitko ni nije mogao doći u Gunju. Gazda nas nije ni nazvao, nego nam je tek pretkraj lipnja javljeno da počinjemo raditi od 1. srpnja", rekao je za Index bivši radnik tvrtke Malagić, dodajući pritom kako on i njegove kolege nisu dobili još ni plaću za svibanj.

Ističe kako je njegova obitelj 19. svibnja napustila Gunju te da 15 dana uopće nismo mogli ući u mjesto, a tek nakon toga su prvi put došli pred svoju kuću.

"Jedva smo do kuće uspjeli doći, a kamoli do tvornice koja je plivala pod vodom. Nakon izlaska iz Gunje svi smo raseljeni, a neki i do 100 kilometara dalje od Gunje. Budući da nismo primili ni plaću, nismo imali ni novaca niti organiziranog prijevoza za dolaziti svaki dan u tvornicu. Ostala polovina radnika kojima Malagić nije dao otkaz svakodnevno odlaze raditi u Malagićevu tvornicu u Brčko. Država to lako može provjeriti, neka pitaju na graničnom prijelazu Gunja tko svaki dan prije 7 ujutro prolazi granicu, a odlazi u Brčko raditi. Uostalom prije poplava se znalo da se u Hrvatskoj više ne mogu raditi malverzacije i normalno da Malagić prelazi u države poput BiH u kojoj je manja kontrola.
Znači ministar Mrsić rekao je da država daje 6 mjeseci novac za održanje radnih mjesta, za što je Malagić uzeo te poticaje koji će biti kao plaće za radnike, a istima je dao otkaz?", rekao nam je bivši radnik tvrtke Malagić.

Istaknuo je i kako Malagiću nitko ništa ne može jer on tjedan dana unaprijed dobije informaciju kad mu stiže inspekcija.

"Godinama prije, dok je HDZ bio na vlasti Malagić nas je zapošljavao i otpuštao kako bi isticala potpora. Tad su se dijelile potpore za zapošljavanje branitelja i Malagić bi to uzeo, zaposlio nas i kad je to isteklo onda bi nas otpustio. Tad smo radili par mjeseci na crno za njega i potom bi ponovo zatražio poticaj od države i opet nas zaposlio. Isto tako nikad nam nije plaćao odrađene subote i prekovremene, kao ni ženama koje su šile za njega. One nisu ni imale radno vrijeme, često bi ostajale puno duže na poslu dok se posao ne odradi, a to dodatno nikad im nije plaćeno", ispričao nam je izvor.

A o Malagićevim malverzacijama progovorio i njegov bivši suradnik. Nakon prvog teksta objavljenog o Malagiću i prijetnjama radnicima koje je sad i ostvario, javila nam se osoba koja je za njega radila šest mjeseci.

Ističe kako je Malagić uplaćivao doprinose radnicima, ali ih je po tri mjeseca zavlačio s plaćama.

"Njemu nikad nije mogla sjesti Porezna za vrat jer bi uplaćivao doprinose, ali ono što je radio radnicima nije bilo u redu. Po tri mjeseca su čekali plaću, a mene su pak zakinuli za plaću. Obećali su mi provizije koje nikad nisam dobio, a zadnju plaću su mi isplatili gotovo upola manju nego je dogovoreno zato jer mi je tadašnja direktorica dala jedan primjerak ugovora o radu na kojem uopće nije bila naznačena moja neto plaća i to sam trebao potpisati i ona je potom primjerak uzela sebi, a meni ništa. Ubrzo sam dao otkaz jer tako nisam htio raditi", kazao nam je izvor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara