Otvoreno pismo liječnika: "Pojedine bolnice nas sustavno diskriminiraju i ucjenjuju, a nadležni samo šute"

Ilustracija: Arhiva

POTAKNUTI aktualnim štrajkom medicinskog osoblja, liječnici specijalisti odlučili su se otvorenim pismom obratiti javnosti, ali i Vladi, kako bi upozorili na ozbiljne probleme s kojima se već godinama suočavaju, a koje, kako tvrde, institucije potpuno zanemaruju.

"Naša je namjera upoznati javnost o situaciji u kojoj se nalazi veći broj specijalizanata i specijalista u nekoliko hrvatskih bolnica, a koji će sljedećih dvadeset do trideset godina raditi u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

Dugi niz godina određene hrvatske bolnice sklapale su s liječnicima ugovore o specijalizaciji prema kojima su liječnici, po završetku specijalizacije, bili obvezni ostati u radnom odnosu u svojstvu specijalista u istoj bolnici za koju su i specijalizirali, u trajanju od osam do dvanaest godina – i to nakon završene specijalizacije. Liječnici su navedene ugovore sklapali s poslodavcem, odnosno bolnicom, iz dva razloga.

Sklapanje navedenih nepovoljnih ugovora bio je jedini način ostvarivanja specijalističkog usavršavanja koje predstavlja dio stručnog i osobnog napredovanja svakog liječnika. Drugi razlog je taj što do 2011. godine zakonom nije bilo regulirano vremensko trajanje ugovorne obveze nego je poslodavac – bolnica, proizvoljno određivala vrijeme ostanka u radnom odnosu u svojstvu specijaliste.

U jesen 2011. godine stupio je na snagu pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine kojim je propisano maksimalno trajanje ostanka u radnom odnosu po završetku specijalizacije, u ustanovi koja je liječnika uputila na specijalizaciju. Dakle, prema pravilniku, maksimalno vrijeme ostanka u radnom odnosu iznosilo bi četiri do pet godina, što je s naše strane razumljivo i prihvatljivo.

Taj isti pravilnik ujedno je obvezao zdravstvene ustanove na izmjenu prethodno sklopljenih ugovora. Navedeni pravilnik i donesen je s ciljem uklanjanja diskriminacije liječnika koji su ugovore nepovoljne po sebe sklopili u vrijeme dok država nije regulirala navedeno pitanje. Većina bolnica u Republici Hrvatskoj su ispoštovale zakonske obaveze regulirane pravilnikom, dok se manji broj bolnica oglušio učiniti isto, iako su gore navedenim pravilnikom propisane i sankcije bolnicama koje ne postupe prema istom.

Neprovođenjem zakonskih obaveza propisanih pravilnikom, od strane bolnica stavljeni smo u nepovoljan i neravnopravan položaj u odnosu na druge kolege zaposlene u istom zdravstvenom sustavu i u istoj državi.

Nepoštivanjem i neizvršavanjem zakonskih obveza poslodavac – bolnica stavila je liječnike u neravnopravan i nepovoljan položaj jer nisu u mogućnosti uslijed promjena životnih okolnosti (profesionalnih ili obiteljskih razloga) dati otkaz i promijeniti radno mjesto jer u slučaju otkaza slijede milijunske odštete bolnici.

Istovremeno, ugovori koji su još uvijek na snazi omogućavaju poslodavcu - bolnici ucjenjivački i diskriminirajući odnos koji je vidljiv ne samo u organizaciji rada već i svakodnevnom odnosu prema liječniku koji je pod ugovorom.

O svemu navedenom u više navrata smo se pismenim putem obratili nadležnim institucijama, Ministarstvu zdravlja, Hrvatskoj liječničkoj komori, odnosno udrugama i ministarstvima od kojih smo očekivali odgovor, pomoć i rješavanje našeg problema, a na temelju pravilnika odnosno zakonskog akta koje je trebao riješiti naš status. Do dana današnjeg niti od jedne institucije nismo dobili nikakav odgovor, a prema bolnicama koje su u prekršaju, koliko nam je poznato, nisu poduzete nikakve sankcije.

Na našu veliku žalost rješenje našeg problema sada je u nadležnosti sudova Republike Hrvatske što nas dodatno emocionalno, psihički i financijski opterećuje i iscrpljuje te stavlja u još nepovoljniji položaj u svakodnevnom radu i životu. To je jedan od razloga zašto smo i mi ovih dana u štrajku boreći se za svoja Ustavom zagarantirana prava u Republici Hrvatskoj", stoji u otvorenom pismu liječnika specijalista.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara