Pahorova gorka inauguracija: U Sloveniji i danas prosvjedi protiv političke elite

Pahorova gorka inauguracija:  U Sloveniji i danas prosvjedi protiv političke elite

Foto: AFP

U SLOVENIJI se i danas očekuju prosvjedi istodobno s inauguracijom Boruta Pahora. Novi slovenski predsjednik prisegnut će u parlamentu na svečanoj sjednici povodom državnog praznika.

Novi prosvjedi u Ljubljani očekuju se istodobno s Pahorovom prisegom u parlamentu pred kojim je sinoć oko devet tisuća ljudi diglo glas protiv krize koja je zahvatila zemlju. Najglasniji su zahtjevi za ostavkom premijera Janeza Janše. Nezadovoljni sve lošijim stanjem u državi traže prijevremene izbore.

Jučerašnji prosvjedi bez većih izgreda

Na Kongresnom trgu i Trgu Republike u Ljubljani okupilo se oko devet tisuća ljudi, dok se u Mariboru okupilo dvije tisuće građana. Prosvjedi su protekli bez većih izgreda. U Ljubljani je policija privela četvoricu prosvjednika, od čega tri maloljetne osobe zbog manjeg kršenja javnog reda i mira. Najčešće su se čuli zahtjevi za ostavkom premijera Janeza Janše.

"Lopovi, lopovi, prvo predsjednik Vlade Janša, pa svi ostali, sva politička elita jer ne brinu za ljude i sami su sebi svrha."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Janša za organiziranje prosvjeda optužuje staru ljevicu koja pokušava destabilizirati Vladu. Njegov SDS objavio je da ovo nije ustanak naroda nego ustanak zombija i komunistička internacionala. S druge strane, skupine organizirane preko Facebooka nezadovoljne su političkim elitama i gospodarskim stanjem u zemlji.

"Tko pita nas kada naša djeca nemaju hrane u školi, ne mogu ići na more, tko nas pita, nitko!" Prema nekim informacijama, u Ljubljani će prosvjednici na ulicama biti i danas, kad u parlamentu priseže novi predsjednik Borut Pahor.

Brojni zahtjevi

Za razliku od prošlih prosvjeda, na jučerašnjima se zahtijevala ostavka političke elite, "desne i lijeve, u parlamentu, koaliciji i opoziciji". U deset točaka traži se brza i učinkovita istraga onih koji do imovine "dolaze na kontroverzan način" te oduzimanje imovine koja se ne može opravdati. "Slovenija i njezina bogatstva nisu vlasništvo tajkuna i političke elite, nego građana", ističe se.

Također traže da bankari preuzmu odgovornost za svoje postupke, traže osnivanje ustavne komisije koja će biti sastavljena od građana i koja će provesti "nužne promjene Ustava Republike Slovenije". Još traže veći utjecaj na zastupnike u parlamentu te "reformiranu Sloveniju koja će se temeljiti na moralu, socijalnoj pravednosti i vladavini naroda". Strogo se protive "daljnjoj umjetnoj podjeli građana".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara