Pala banda pljačkaša pošti i banaka u Zagrebu: U osam razbojstava ugrabili više od tri milijuna kuna plijena!

Ilustracija: Shutterstock

ZAGREBAČKA policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad razbojničkom bandom koju se tereti za osam razbojništava, među kojima je i pet pljački banaka i pošta. Vođa skupine je bio 50-godišnjak koji je planirao razbojstva, nabavljao oružje i vozila te prevozio "mlađe dečke" zadužene za izvršenje samih razbojstava ukupno teških više od tri milijuna kuna!
 
"Policijski službenici Službe općeg kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad 50-godišnjakom, 26-godišnjakom i 22-godišnjakom te utvrdili postojanje osnova sumnje da su zajedno sa 34-godišnjakom (koji se od ranije nalazi u zatvoru) u vremenskom razdoblju od travnja 2011. godine do siječnja 2013. godine na području Grada Zagreba počinili ukupno osam kaznenih djela razbojništava, od kojih su pet počinjena na štetu novčarskih institucija (banaka i pošte).
 
Kaznena djela počinjena su na način da bi uglavnom 50-godišnjak isplanirao i pripremio kaznena djela u kojima je potom sudjelovao isključivo kao vozač. Tijekom planiranja i pripremanja kaznenih djela spomenuti osumnjičenik je iz neutvrđenih izvora prikupljao informacije o objektima i osobama koje su pogodne kao objekti napada, pomno razgledavao objekte napada, dolazne putove i moguće putove bijega, broj osoblja zaposlenih, kao i ima li u objektima napada zaštitara. Također je nabavljao motorna vozila za počinjenje kaznenih djela i za bijeg nakon počinjenja, te ilegalnim putovima nabavljao oružje kojim su počinitelji prijetili tijekom činjenja kaznenih djela. Neposredno prije samih počinjenja kaznenih djela dodjeljivao je ponaosob zadaće počiniteljima, kao i sredstva maskiranja i sredstva počinjenja kaznenih djela.
 
Ostali počinitelji su uz prijetnju automatskog oružja, pištolja ili uporabom spreja suzavca i tjelesne snage, maskirajući se motorističkim kacigama, najlonskim čarapama i maramama, razoružavali zaštitare u novčarskim ustanovama te otuđivali novac od djelatnika novčarskih ustanova ili osoba za koje su dobivali informacije da posjeduju veće količine novaca, nakon čega bi ih 50-godišnjak odvozio sa mjesta događaja, vodeći računa o uklanjanju tragova i podjeli otuđenog novca. Sveukupna materijalna šteta pričinjena ovim kaznenim djelima iznosi 3.027.500 kuna.
 
Policijski službenici Službe općeg kriminaliteta su 26. i 27. lipnja 2013. godine osumnjičene osobe predali pritvorskom nadzorniku, dok su posebna izvješća dostavljena nadležnom Županijskom državnom odvjetniku u Zagrebu", stoji u izvješću PU zagrebačke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara