"Pao" šef pakistanskih talibana: Američke snage u vojnoj operaciji zarobile terorističkog vođu Latifa Mehsuda

Screenshot: YouTube

SJEDINJENE američke države su u vojnoj operaciji zarobile vođu pakistanskih talibana, objavila je u petak američka diplomacija.

"Mogu potvrditi da su američke snage zarobile terorističkog vođu Latifa Mehsuda u vojnoj operaciji", rekla je zamjenica glasnogovornika State Departmenta Marie Harf, dodajući da je riječ o visokom zapovjedniku Tehreek-e-Taliban Pakistana (TTP, pokret pakistanskih talibana). "Mehsud je visoki zapovjednik TTP-a i bio je blizak suradnik vođe te skupine Hakimullaha Mehsuda", rekla je Harf. Harf ipak nije rekla kada i gdje je operacija izvedena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njezinim riječima, TTP je preuzeo odgovornost za pokušaj bombaškog napada na Times Squareu, u središtu New Yorka 2010. Ta je skupina "obećala da će ponovo udariti na SAD na njegovu tlu", istaknula je, podsjetivši da ta organizacija stoji iza više napada na američke diplomate u Pakistanu i iza napada u kojima su ubijani pakistanski civili.

Pakistanski talibani, od 2007. kada su se pojavili, sve češće napadaju pakistanske redarstvene snage, za razliku od afganistanskih talibana koji napadaju NATO i njihove saveznike, afganistanske oružane snage. TTP je usto preuzeo odgovornost za napad na mladu aktivistkinju za pravo na školovanje Malalu Yusafzai koja je ovih dana dobila Saharovljevu nagradu koju dodjeljuje Europski parlament.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara