Papa poručio: Odbacite materijalizam i nečovječne ekonomske modele

Foto: Hina

PAPU Franju su u petak oduševljeno pozdravili vjernici na njegovoj prvoj misi u Južnoj Koreji na stadionu u Daejeonu tijekom koje je pozvao stanovnike ove zemlje u brzom razvoju da odbace materijalizam i "nečovječne ekonomske modele".

Južna Koreja je jedna od najuspješnijih azijskih ekonomija, ali je njezino društvo obilježeno rastućom nejednakošću, žestoko natjecateljskom obrazovnom i radnom etikom i najvišom stopom samoubojstava među razvijenim zemljama.

Franjo je osudio "materijalizam" i "duh neobuzdanog natjecanja" te predstavio Evanđelje kao "protuotrov duhu očaja koji izgleda da raste kao rak u društvima koja su izvanjski imućna, a ipak često doživljavaju unutarnju tugu i prazninu".

Održao je misu u Daejeonu, 140 km južno od glavnog grada Seoula, na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije (Veliku Gospu) jedan od najvažnijih dana u Katoličkom kalendaru i na korejski Dan oslobođenja, državni praznik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Neka kršćani ove zemlje budu velikodušna snaga duhovne obnove na svakoj razini društva", rekao je papa Franjo.

Na stadion je ušao u papamobilu otvorena krova, zaustavljajući se nekoliko puta tijekom puta te sišavši jednom iz vozila kako bi pozdravio vjernike.

Okupljenih oko 45.000 vjernika su skandirali "Viva il Papa" (Živio Papa na talijanskom), pokrenuli meksički val i razvili golem barjak u njegovu čast.

Od 50 milijuna Južnokorejaca samo nešto više od 10 posto je katolika, ali njihov broj postojano raste. Njihov broj se učetverostručio od oko 1,3 milijuna 1980. na 5,4 milijuna 2013.

Papa je u razgovoru s izaslanstvom rođaka žrtava prije mise nastojao utješiti one koji su izgubili nekoga u potonuću trajekta Sewola, nacionalnoj tragediji u kojoj je u travnju poginulo više od 300 ljudi, većinom srednjoškolaca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara