Papa u Šri Lanki pozvao na poštovanje ljudskih prava, zbog gužve otkazao biskupe

Papa u Šri Lanki pozvao na poštovanje ljudskih prava, zbog gužve otkazao biskupe

Foto: FAH

PAPA Franjo je odmah na početku dvodnevnog posjeta Šri Lanki pozvao na "poštovanje ljudskih prava" i na "traženje istine" u toj zemlji koja je desetljećima bila razdirana građanskim ratom.

"Proces izlječenja zahtijeva da se uključi traženje istine", rekao je u zračnoj luci u Colombu, prijestolnici zemlje koja još liječi rane zadobivene u sukobu vojske i tamilskih separatista koji su poraženi 2009.

"Svi članovi društva moraju zajedno raditi, svi moraju biti slobodni u iznošenju svojih briga, potreba, težnji i strahova", dodao je Papa.

Sveti Otac je istaknuo da obnove zemlje ne može biti bez poštovanja ljudskih prava, što je veoma osjetljiva tema u Šri Lanki, budući da su njezini čelnici odbili surađivati u UN-ovoj istrazi o navodnim ratnim zločinima nad civilima potkraj rata.

"Veliko djelo pomirbe mora uključivati poboljšanje infrastrukture i zadovoljiti materijalne potrebe, ali i, što je još važnije, promicati dostojanstvo čovjeka, poštovanje ljudskih prava i punu integraciju svih pripadnika društva", rekao je.

Papu je u zračnoj luci u Colombu dočekao novi predsjednik Maithripala Sirisena koji je ovih dana preuzeo dužnost i obećao neovisnu istragu o optužbama za ratne zločine počinjene za vrijeme predsjedničkog mandata njegova prethodnika Mahinde Rajapakse.

Dočekale su ga i plesne skupine, bubnjari i dječji zborovi. Sirisena je rekao da je njegov dolazak blagoslov za novu vladu.

Zbog gužve otkazan susret s biskupima

Papa se iz zračne luke prema Colombu uputio otvorenim jeepom, prolazeći između kostimiranih slonova koji su ga pozdravljali uzdižući surle. Povorku je nekoliko puta zaustavilo mnoštvo okupljeno uz cestu. Zbog sporog napredovanja kolone Franjo je kasnio u Colombo i morao je otkazati za popodne planirani susret s biskupima.

Šri Lanka se još oporavlja od građanskog rata između singaleške većine i tamilske manjine u kojem je bilo sto tisuća mrtvih. Rat je završio strašnim porazom Tamila. Samo je u zadnjoj ofenzivi vladinih snaga stradalo 40 tisuća civila, procijenio je UN 2011. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Franjo ima iskustvo iz prve ruke o tome kako građanski rat može biti razoran po društvo jer je bio svećenik u vrijeme argentinskog Prljavog rata. Tamošnje je povjerenstvo za istinu na 50 tisuća stranica objavilo svoje nalaze o šokantnim pojedinostima otmica, silovanja i zlostavljanja u vrijeme vojne hunte.

Novi predsjednik Sirisena bio je ministar obrane u zadnjoj fazi rata. Iako ne želi međunarodnu istragu, tvrdi da njegova vlada "promiče mir i prijateljstvo među narodom nakon okrutnog terorističkog sukoba".

U zemlji je sedam posto katolika

Oko 70 posto stanovnika su budisti, 13 je posto hindusa, a muslimana ima deset posto. Sedam je posto katolika, ravnomjerno raspoređenih među Singalezima i Tamilima.

Papa će u srijedu u Colombu proglasiti svecem Josipa Vaza, misionara iz 17. stoljeća na tadašnjem Cejlonu, i posjetiti Madhu, najveće marijansko svetište u zemlji, koje je bilo usred ratne zone i tada teško oštećeno.

Svetište Naše Gospe od Madhua, 320 kilometara od glavnog grada, dragocjeno je i singaleškim i tamilskim katolicima. Savršena kulisa da Franjo pozove na trajno pomirenje u zemlji. "Ide tamo gdje Ivan Pavao II. zbog rata nije mogao. To je jako snažna gesta", rekao je svećenik Bernardo Cervellera iz katoličke novinske agencije AsiaNews.

Iduće odredište Filipini

Papa će potom na Filipine, najkatoličkiju azijsku zemlju. Tamo mu se već priprema euforičan doček i ne žali se ni truda niti novca da sve prođe glatko. Posvuda se prodaju živopisne majice, kalendari, privjesci, značke, narukvice i magneti za hladnjake s papinim likom. A on se smiješi i maše s bezbrojnih fotografija i postera.

Filipinska pošta izdala je prigodnu marku, a radnici užurbano čiste ulice kojima će se Papa kretati. Država je proglasila trodnevni praznik, a brojni pripadnici osiguranje dobit će pelene za odrasle kako ne bi napuštali svoja mjesta.

Središnji događaj bit će misa na otvorenom u manilskom parku Rizalu u kojem je Ivan Pavao II. prije 20 godina okupio dosad nenadmašnih pet milijuna ljudi. Masa se tada protezala kilometrima u svakom pravcu. Papa je do oltara morao helikopterom jer drugačije jednostavno nije mogao proći.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara