Papina poruka azijskim zemljama: "Kršćani ne dolaze kao osvajači"

Foto: Hina

PAPA Franjo pozvao je u nedjelju Crkvu u Aziji da bude "kreativna" i da "uspostavi dijalog" s azijskim kulturama čuvajući svoj "identitet" te je izrazio želju da se otvore zemlje poput Kine koje zabranjuju i ograničavaju katoličku kulturu.

"Ovo je maleno stado na golemom kontinentu", priznao je na početku realističnog, odlučnog i otvorenog, ali ne i pesimističnog govora.

Sveti Otac se obratio biskupima azijskih zemalja okupljenim pod predsjedanjem kardinala Mumbaja, Oswalda Graciasa.

Katolička Crkva u Aziji neprestano raste - iznenađuje primjer Južne Koreje gdje je katolika 10 posto, sa 100.000 krštenja na godinu - ali je njezin udio u stanovništvu tek 3,2 posto.

Pozvao biskupe da brane identitet kršćanstva

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Papa Franjo je pozvao biskupe da brane "identitet" kršćanstva crpeći iz evanđeoskog života, ne razvodnjavajući ga, jer je taj "identitet" uvjet za "iskren dijalog" pun poštovanja.

Usto je preporučio Crkvi da bude "raznolika i kreativna u svom svjedočenju" i pozvao na "otvorenost duha i srca kako bismo prihvaćali druge ljude i kulture".

U nazočnosti dvojice kineskih kardinala iz Hong Konga, Papa je izrazio "iskrenu nadu da, u tom duhu otvorenosti prema drugima, zemlje vašeg kontinenta s kojima Sveta Stolica još nema pune odnose, neće oklijevati u promicanju dijalog na korist svih".

"Ovdje ne mislim samo na politički dijalog, nego i na bratski". Te zemlje moraju shvatiti da "ti kršćani ne dolaze kao osvajači".

Taj je poziv dakako upućen velikoj Kini, ali i Sjevernoj Koreji, Vijetnamu, Afganistanu, Butanu, Bruneju, Laosu i Mijanmaru koji nemaju diplomatske veze sa Svetom Stolicom. Dijalog s Hanojem čini se na dobrom putu da se završi uspostavom takvih odnosa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara