Parlamentarni izbori na sjevernokorejski način: Glasanje obavezno, liste s po jednim kandidatom

Foto: Guliver Image/Getty Images

BIRAČI u Sjevernoj Koreji počeli su u nedjelju izlaziti na izbore za novi saziv parlamenta, prvi put nakon što je u prosincu 2011. vlast u zemlji preuzeo Kim Jong-un koji je naslijedio svog oca Kim Jong-ila.

Izbori se održavaju za Vrhovnu narodnu skupštinu koja broji 687 zastupnika i ima zakonske ovlasti da odobrava državni proračun i imenuje visoke dužnosnike, poput članova moćne Nacionalne komisije za obranu. U praksi to se tijelo sastaje dvaput na godinu i potvrđuje odluke Kim Jong-una i vladajuće Radničke partije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U svakoj izbornoj jedinici ima samo jedan kandidat, a Kim Jong-un se, bez protukandidata, natječe su izbornoj jedinici 111 - Paektusan, planinskom okrugu na granici s Kinom. U narodnom folkloru ta je izborna jedinica slavna po tome što se u njoj na izborima kandidirao njegov otac i prethodnik Kim Jong-il.

Glasanje je u Sjevernoj Koreji obavezno i rezultati se objavljuju sljedeći dan. Odaziv je obično nešto manji od sto posto, na prošlim je izborima bio 99,98 posto.

Analitičari kažu da ova vježba demokracije funkcionira i kao popis stanovništva i mehanizam za provjeru njihovog boravišta te otkrivanje prebjega. Politički promatrači očekuju rezultate glasanja kako bi vidjeli i koga je mladi vođa odlučio maknuti s vlasti nakon što je pogubio svoga ujaka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara