Pedofilima u Švicarskoj doživotno zabranjen rad s djecom

Ilustracija: Arhiva

PEDOFILIMA se u Švicarskoj odsad automatski i doživotno zabranjuje rad s djecom, odlučili su u nedjelju na referendumu švicarski građani sa 63,5 posto glasova, usprkos protivljenju vlade.

Tekst koji su odobrili Švicarci određuje da se svakoj osobi osuđenoj za spolnu zlouporabu djece ili nesamostalnih osoba automatski i doživotno oduzima pravo da radi s djecom ili da kao volonter bude u kontaktu s malodobnicima i s nesamostalnim osobama. Taj su prijedlog prihvatili svi kantoni u Švicarskoj.

Emotivni razlozi su prevagnuli nad ustavnim načelima - srazmjernosti kazne i neautomatskoj primjeni kazne - što je isticala vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlada se usprotivila inicijativi ocijenivši da je to pitanje obuhvaćeno zakonom koji je nedavno donio parlament i koji 2015. treba stupiti na snagu. Usto je ocijenila da će se ovime kazniti tinejdžerske ljubavi.

Sustav izravne demokracije u Švicarskoj omogućuje organiziranje referenduma o bilo kojem pitanju pod uvjetom da njegovi pristaše prikupe broj potpisa predviđen ustavom. Za referendum na saveznoj razini treba 100.000 potpisa.

Godine 2008. Švicarci su odlučili da kaznena djela u vezi s pedofilijom ne zastarijevaju, kao i zločini protiv čovječnosti, genocid i teroristički napadi.

Švicarski su istodobno na referendumu, prema prvim rezultatima, odbacili uvođenje minimalne plaće od 22 franaka po satu ili 4.000 franaka mjesečno, što je olakšanje poslovnim ljudima i njihovim tvrtkama koji strahuju da bi takva mjera mogla naškoditi švicarskom tržištu rada.

Također, na referendumu je odbačena namjera o kupnji 22 nova švedska borbena zrakoplova tipa Gripen za švicarsko ratno zrakoplovstvo u vrijednosti od 3,5 milijarda dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara