Pedofilski skandali, afera VatiLeaks i kontroverzne izjave: Ovo su događaji koji su obilježili pontifikat pape Benedikta XVI.

Pedofilski skandali, afera VatiLeaks i kontroverzne izjave: Ovo su događaji koji su obilježili pontifikat pape Benedikta XVI.

Foto: AFP

OSAM godina - toliko je trajao pontifikat pape Benedikta XVI. od kojeg se, na dan kada je preuzeo dužnost, očekivalo da ispuni sva očekivanja i pokaže se dostojnim nasljednikom "najdražeg pape u povijesti", Ivana Pavla II. Ipak, usprkos pokušaju da njegove poruke mira odjeknu diljem svijeta, pontifikat Benedikta XVI. obilježio je niz kontroverzi.

Prvi Papa koji se sastao sa žrtvama svećenika pedofila

Papa Benedikt XVI. u povijest će svakako ući i po brojnim dobrim djelima, ali i povijesnim odlukama koje su odjeknule diljem svijeta. Upravo je on, dvije godine nakon početka svog pontifikata, u travnju 2010. godine posjetio Maltu, gdje se sastao sa žrtvama svećenika pedofila i, što je još važnije, ispričao se za zločine koji su se godinama događali u Katoličkoj crkvi.

Žrtvama je obećao da će Crkva učiniti sve što može kako bi kaznila svećenike zlostavljače te zaštitila mladež. Izrazio je "sram i žaljenje zbog boli koje su pretrpjele žrtve i njihove obitelji". Nakon toga se pomolio s njima tijekom susreta u veleposlanstvu Vatikana u Rabatu na Malti. To je prvi susret Benedikta XVI. sa žrtvama od izbijanja skandala koji od početka godine potresa Vatikan.

Ipak, brojne žrtve diljem svije i dalje optužuju Benedikta XVI. da je, zajedno s crkvenim vrhom, sudjelovao u zataškavanjima zlostavljanja, dok je bio nadbiskup u Njemačkoj i kasnije kao čelni čovjek vatikanske Kongregacije za nauk vjere.

Gay poljupci dočekali Papu diljem Europe

Benedikt XVI. nastavio je tradiciju svog prethodnika Ivana Pavla II. te tijekom svog osmogodišnjeg pontifikata posjetio brojne zemlje svijeta. Ipak, nije u svakoj dočekan s prevelikim odobravanjem, a još se uvijek sjećamo velikog prosvjeda u Londonu u rujnu 2010. godine, kada ga je u povorci iz Hyde Parka prema Downing Streetu dočekalo nekoliko tisuća ljudi, prema nekim procjenama njih i do 20.000. Slično je bilo i u njegovoj Njemačkoj, a prilikom posjeta Barceloni LGBT zajednica organizirala je masovno ljubljenje osoba homoseksualne orijentacije u kojemu je sudjelovalo više od 200 gay parova.

Moderni Papa je i tweetao

Na dan kada se slavi svetkovina Gospe od Guadalupe, 12.12.2012., Papa je održao svoje obećanje i objavio svoj prvi tweet. "Dragi prijatelj, zadovoljan sam što na ovaj način, preko Twittera, s vama mogu stupiti u kontakt. Hvala vam na vašim velikodušnim reakcijama. Blagoslivljam vas sve od srca", napisao je tada Papa.

Uskoro je prikupio nekoliko stotina tisuća "followera", a poruke mira na taj je način pokušao približiti mlađim generacijama. Ipak, nije samo po tom potezu Papa pokušao dokazati da je u toku s modernim vremenima. Benedikt XVI. je u svibnju 2011. godine blagoslovio 12 astronauta koji kruže Zemljom. Bio je to prvi razgovor jednog Pape sa članovima posade Međunarodne svemirske postaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Seks skandali i zlostavljanje u Crkvi

Ipak, ono što je svakako ponajviše obilježilo njegov gotovo osmogodišnji pontifikat bilo je izbijanje seks skandala u Katoličkoj Crkvi. Čak i prije njegova imenovanja nekoliko skandala sa zlostavljanjem maloljetnika pojavilo se u SAD-u i Irskoj, ali 2010. godine u javnost su procurili dokazi o seksualnom zlostavljanju u crkvama diljem Europe, a posebno u Austriji, Belgiji, Nizozemskoj, Norveškoj i Njemačkoj.

U jednom od skandala izravno se spominjalo i ime samog Pape. Naime, pojavile su se tvrdnje da je, dok je još bio nadbiskup u Münchenu, jedan biskup i poznati zlostavljač djece smijenjen u tajnosti, ali da su mu i dalje dopušteni kontakti s mladim vjernicima i obavljanje pojedinih pastoralnih dužnosti.

Pale su i prve ostavke - U travnju 2010. godine jedan irski i jedan američki biskup su dali ostavke koje je Papa prihvatio. Zbog skandala sa zlostavljanjem djece od strane katoličkog svećenstva ostavku je dao i jedan biskup u Belgiji.

Javni gafovi

Nekoliko javnih gafova Pape, većinom na samom početku pontifikata, izazvali su zgražanje javnosti. Još 2006. godine zgrozio je muslimanski svijet izjavom da je Muhamed iza sebe ostavio samo "zlo i nehumanost". Naljutio je i domoroce u Latinskoj Americi tvrdnjama da kolonizacija njihovog kontinenta nije uključivala "nametanje stranih kultura", a Židove je naljutio pozivom da ih se "izbavi iz tame".

Afera VatiLeaks

Najveća afera s kojom će se dovoditi u vezu ime pape Benedikta XVI. je svakako afera Vatileaks. Podsjetimo, bivši sobar Benedikta XVI. Paolo Gabriele je u listopadu prošle godine osuđen zbog krađe povjerljivih dokumenata o navodnoj korupciji u Svetoj stolici. Gabriele je osuđen na zatvorsku kaznu, ali ga je Papa odlučio pomilovati. Za pomaganje sobaru optužen je Vatikanski informatičar Claudio Sciarpelletti, kojeg je papa također pomilovao.

Vjerni sluga Benedikta XVI., Gabriele, pripremao mu je svečanu odjeću, služio mu je obroke. Na službenim fotografijama uvijek ga se vidjelo blizu Pape, čak i u papamobilu.

Optužen je da je mjesecima fotokopirao desetke povjerljivih dokumenata Pape i njegovih suradnika. Pod kodnim imenom "Maria" prosljeđivao ih je potom novinaru Gianluigiju Nuzziju koji ih je upotrijebio u knjizi "Sua santita" (njegova svetost), otkrivajući suparništvo i snažni animozitet, posebice spram drugog čovjeka Vatikana kardinala Tarcisia Bertonea.

Bivši sobar priznao je krivnju. U ispitivanjima objasnio je da je djelovao kako bi otkrio "zlo i korupciju" unutar Vatikana. Smatrao je da Papa nije dovoljno obaviješten te je želio vratiti Crkvu "na pravi put".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara