Petero uhićenih zbog cyber-pljačke u New Yorku "teške" 45 milijuna dolara

Petero uhićenih zbog cyber-pljačke u New Yorku "teške" 45 milijuna dolara

Foto: Ilustracija

PET JE osoba u ponedjeljak uhićeno i optuženo za sudjelovanje u cyber-pljački putem bankomata pri čemu je ukupno ukradeno 45 milijuna dolara iz dviju banaka.

Četiri mladića i jedna djevojka iz njujorškog Yonkersa optuženi su za članstvo u globalnoj cyber-zločinačkoj organizaciji koja je od Mastercard Inc. ukrala podatke debitnih kartica, rekla je američka državna odvjetnica za njujorški istočni okrug Loretta Lynch.

Glasnogovornik njezina ureda nije želio komentirati gdje je baza organizacije, kazavši kako je istraga u tijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petero uhićenih u ponedjeljak izvlačilo je novce, povukavši ukupno 2,8 milijuna dolara sa 140 različitih bankomata u gradu New Yorku, izvijestio je ured državnog odvjetništva. Hakeri su ukrali podatke s debitnih kartica jedne banke u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bank Muscat u Omanu u dvama cyber-napadima koje su izveli u prosincu 2012. i u veljači 2013.

Hakeri su imali suradnike u više od 20 zemalja, a u razdoblju između 21. prosinca i 22. prosinca povukli su oko pet milijuna dolara te između 19. veljače i 20. veljače oko 40 milijuna dolara.

Petero privedenih optužnica tereti za udruživanje zbog krađe te bi svatko od njih mogao dobiti do 7,5 godina zatvora i novčanu kaznu od 250.000 dolara. Šesti član hakerske bande uspio je pobjeći policiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara