Petir izborila pobjedu u borbi za europsko financiranje zdravih obroka u hrvatskim školama

Petir izborila pobjedu u borbi za europsko financiranje zdravih obroka u hrvatskim školama

Foto: Hina

HRVATSKA zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir izrazila je zadovoljstvo zbog prihvaćanja njenog prijedloga da se ukinu povijesni kriteriji koji su sprečavali Hrvatsku u korištenju financijskih potpora za uvođenje zdravih obroka mlijeka, voća i povrća u škole. Na razini EU za taj program osigurano je 230 milijuna eura.

Izvjestitelj Odbora za Program potpore za dostavu voća, povrća, banana i mlijeka u obrazovnim ustanovama Marc Tarabella prihvatio je prijedlog naše zastupnice te je predloženo da se umjesto povijesnih kriterija uvedu paušalni iznosi kako bi i Hrvatska mogla koristiti novac iz programa.
Marijana Petir je gotovo na svakoj sjednici Odbora otkad je izabrana za zastupnicu upozoravala da su postojeći kriteriji diskriminirajući za Hrvatsku kao državu i za hrvatsku djecu te je na Odboru tražila promjenu kriterija.

> Učiteljica iz Belog Manastira u suzama: Učenik me svaki dan pitao imam li što za jesti za njega

Europska komisija je obećala naći rješenje za Hrvatsku, a sada je i Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj također prihvatio prijedlog da se Hrvatskoj omogući sudjelovanje u Programu.
O prijedlogu se mora očitovati i Vijeće u kojem sjedi hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, a  čiji je stav da se program na razini EU treba ukinuti i financiranje prepustiti zemljama članicama koje ga žele provoditi. Petir takav stav ocjenjuje nerazumnim.

Marijana Petir u priopćenju ističe važnost programa za hrvatsku djecu jer je riječ o zdravim i za njih besplatnim obrocima, a ujedno je to novo tržite za lokalne proizvođače koji su zbog nelojalne konkurencije i nedovoljnog razumijevanja Vlade dovedeni na rub propasti.

Zastupnica smatra da je nužno pojednostaviti administrativne procedure kako bi se sav novac mogao iskoristiti na vrijeme. Istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije pokazalo je da 40 posto mladih ne konzumira dovoljno voća i povrća a čak 30 posto djece ne doručkuje prije odlaska u škole.

Navedeni podaci su dovoljan argument da se ovaj program podupre i nastavi provoditi te da Hrvatska kao članica EU punopravno sudjeluje u njegovom provođenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara