Picula u Europskom parlamentu kritizirao Barrosa: "Niste spomenuli Hrvatsku, a trebali ste"

Foto: europa.eu

EUROPSKA UNIJA je na putu izlaska iz krize, poručio je danas u predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u govoru o stanju unije i naveo primjer dijaloga Beograda i Prištine kao dokaz snage europske perspektive.

"Zajedno smo prošli kroz krizu za koju do prije nekoliko godina nismo vjerovali da je moguća", rekao je Barroso, obraćajući se zastupnicima Europskog parlamenta i dužnosnicima Europske komisije u Strasbourgu.
 
Oporavljaju se najproblematičnije zemlje
 
Citirajući najnovije ekonomske pokazatelje, Barroso je ukazao da se gospodarstva najproblematičnijih zemalja kao što su Portugal, Grčka i Španjolska oporavljaju i prvi put od početka krize bilježe pozitivne rezultate .
 
"Europa je prije 100 godina hodajući u snu ušla u Prvi svjetski rat, a sada otvorenih očiju koračamo u bolju budućnost ", rekao je predsjednik Komisije, dodajući da nema povratka na staro i da je neophodno nastaviti reforme i uspostaviti bankarsku uniju kako bi se eliminirao rizik od novih potresa.
 
Barroso je opisao EU kao "najveći mirovni projekt u povijesti", podsjetivši da dojučerašnji neprijatelji u njoj dobro surađuju.
 
"Srbija i Kosovo ne bi danas razgovarali da nema europske perspektive", istaknuo je Barroso, čiji je govor često bio prekidan aplauzima.
 
On je kritizirao pokušaje Rusije da prisili Ukrajinu na odustajanje od trgovinskog sporazuma s EU i da umjesto toga uđe u carinsku uniju s Moskvom, nazvavši taj pritisak neprihvatljivim.
 
Barroso upozorava na nacionalizam i populizam
 
Najavljujući europske izbore koji će se održati sljedeće godine, Barroso je poručio da glasačima treba dobro razmisliti kakvu EU žele i upozorio na rastuću opasnost od nacionalizma i populizma.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Neki jedva čekaju da nacionaliziraju svaki uspjeh i europeiziraju svaki promašaj ", naglasio je Barroso.
 
Iako zastupnici uglavnom blagonaklono ispratili Barrosovom govor, nekolicina je dovela u pitanje njegov optimistički pogled u budućnost.
 
Picula kritizirao Barrosa

Među onima koji su kritizirali šefa Europske komisije bio je i hrvatski zastupnik, SDP-ovac Tonino Picula.

Picula je Barrosu zamjerio što u svom govoru uopće nije spomenuo Hrvatsku ni najnovije proširenje EU koje se dogodilo 1. srpnja ove godine. SDP-ovac je istaknuo da je Hrvatska prva zemlja koja je ušla u EU nakon implementacije Lisabonskog sporazuma, što je nazvaš zajedničkim uspjehom Hrvatske i institucija EU.

"Niste spomenuli Hrvatsku, a trebali ste jer se našim ulaskom u EU olakšava rješavanje situacije u regiji. Dokazat ćemo kako priširenje Unije na Hrvatsku olakšava traženje europskog rješenja i za regionalne napetosti", rekao je Picula.

Osvrnuo se i na politiku štednje, koja je u Europi dominantna. Picula smatra da EU zapostavlja socijalnu politiku i politiku zapošljavanja.

"Visoka stopa nezaposlenosti među mladima, ženama i starijim radnicima sasvim je izmijenila strukturu zaposlenosti. Statistički podaci pokazuju da će svaka nova generacija biti manje zastupljena u trajnom zapošljavanju. I u EU građani ostaju suočeni s obziljnim europskim socijalnim i gospodarskim neizvjesnostima. To je opomena svima, ali vi ste među najodgovornijima", kaže Picula.
 
Farage: " Slušam vas već deset godina i to je nesumnjivo bilo dobra desetljeće za vas, ali očajno razdoblje za siromašne ljude diljem Europe " 
 
 
"Vi tvrdite da je čaša polupuna, a ja ću vam dokazati da je poluprazna", istaknuo je u replici na Barrosovom govor austrijski socijaldemokrata Hannes Swoboda, citirajući podatke o nezaposlenosti mladih, koja u nekim zemljama dostiže 65 posto .
 
"Slušam vas već deset godina i to je nesumnjivo bilo dobra desetljeće za vas , ali očajno razdoblje za siromašne ljude diljem Europe", poručio je Nigel Farage, britanski zastupnik iz antieuropske stranke UKIP.
 
Današnji Barrosov govor o stanju unije bio je posljednji koji je održao u svojstvu predsjednika Komisije, s obzirom da mu sljedeće godine ističe mandat.
 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara