Pijavice na makarskoj rivijeri oštetile brodice i kafić: Stolice letjele 200 metara u zrak!

Pijavice na makarskoj rivijeri oštetile brodice i kafić: Stolice letjele 200 metara u zrak!

Foto: Nediljko Marušić/Crometeo

ATMOSFERA je tijekom utorka nad većinom dijelom zemlje bila nestabilna. Iako su kiša, pljuskovi i grmljavina bili lokalnog karaktera, teško je naći regiju u zemlji u kojoj ih nije bilo.

Na pregledu detektiranih munja tijekom dana, vidljiva je grmljavinska aktivnost tijekom utorka bila najizraženija na sjevernom Jadranu, osobito u unutrašnjosti Istre i riječkom području, a dosta grmljavine je bilo i u zapadnoj Slavoniji, gdje je bilo i tuče.

Ipak najzanimljiviji meteorološki događaj dana dogodio se na makarskoj rivijeri. Tamo se oko 17,15 pojavila pijavica, i to u smjeru Baške Vode i Brela. Pijavica se pojavila iz podnice grmljavinskog oblaka koji se nadvio nad Biokovo, a da se zaista radilo o pijavici, a ne o funnel cloudu potvrdili su nam očevici koji su vidjeli srk pijavice na moru u trajanju od nekoliko minuta, piše Crometeo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Članovi Crometea dojavili su da se oko 17,15 prva pijavica pojavila na moru iznad Baške Vode. Pojavila se u luci, a zatim je s mora izašla na kopno. Na svom putu prema kopnu prešla je preko dvije brodice koje su obje ostale bez tende, a na putu pijavici našao se i lokalni kafić. Pijavica je napravila manju materijalnu štetu, slomila je tendu kafića, a stolove i stolice nagurala na hrpu.

"Pijavica je stolice dizala u zrak i do 200 metara! Prava je sreća da nitko nije stradao. Sve se jako brzo odigralo", rekao je očevidac Nediljko Marušić koji fotografirao pijavice iznad Baške Vode.

Ubrzo nakon prve, pojavila se i druga pijavica, no ona nije napravila bilo kakvu štetu. Nakon pijavica u oblacima se moglo primijetiti nekoliko funnel clouda i vrtloženja.

Malo kasnije i iznad Makarske se dogodio “pokušaj” formiranja još jedne pijavice, ali je sve ostalo na pojavi funnel clouda, rekao nam je član Crometeo tima Toni Katić.

Sinoptička situacija nad našim područjem išla je u prilog pojava pijavica na Jadranu. Dok se prizemni centar plitke, ali prostrane ciklone zadržavao oko područja Češke, nad Slovenijom i zapadnom Hrvatskoj bila je smještena ciklona u višim slojevima troposfere. Područje Jadrana bilo je s prednje strane ciklone gdje su dominirali jugozapadni visinski vjetrovi po visini, a u donjim slojevima bilo je prisutno smicanje vjetra po visini. Upravo su nad Dalmacijom i Slavonijom tijekom dana zabilježeno najjače uzlazno strujanje zraka. Dok je po visini stigao nešto hladnije zrak u odnosu na prethodne dane, površinska temperatura mora bila je od 20 do 22 Celzijeva stupnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara