Pijavice od Hvara do Splita, nove obilne oborine i hladnoća u srcu ljeta

Pijavice od Hvara do Splita, nove obilne oborine i hladnoća u srcu ljeta

Foto: Rade Popadić, Nevenka Ćuk, Marin Pitton/Crometeo
 
ZADNJA u nizu ciklona pogodila je Dalmaciju tijekom nedjelje. Iako nije bila posebno uočljiva na prizemnim sinoptičkim kartama, bila je dovoljno snažna da Dalmaciji "osigura" još jedan vrlo promjenjiv dan, piše Crometeo.

U velikom dijelu Dalmacije bilo je umjereno, ponegdje i pretežno oblačno, uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Lokalno je bilo izraženih grmljavinskih nestabilnosti. Diljem Dalmacije bilo je ljevkastih oblaka i pijavica. Tako je pijavica uočena oko 8 sati ujutro kod Paklenih otoka, oko 12 sati na Pelješcu, a oko 17 sati pijavica se pokušala razviti između Splita i Čiova.

Nedjelja je bila jedan od dva najhladnija dana dosadašnjeg tijeka srpnja, a ponegdje u srednjoj Dalmaciji hladniji dan u srpnju nije zabilježen zadnjih 10 do 15 godina, javlja Crometeo. Najviše dnevne temperature bile su većinom od 20 do 25°C, ali su temperature zraka čak i danju padale niže od navedenih vrijednosti.  Primjerice, u Splitu je sredinom dana temperatura zraka bila tek nešto viša od 18°C, a na Čiovu se popodne spustila na jesenskih 17°C. U Zagori su padale još i niže, ponegdje do samo 14°C, stoga su mnogi tijekom dana potražili deblju odjeću.

Unutrašnjost zemlje u nedjelju je bila najtoplije. U Slavoniji su se temperature zraka penjale do vrlo toplih 28°C, koliko je izmjereno u Osijeku, Slavonskom Brodu i Gradištu. U središnjoj Hrvatskoj bilo je do 27°C

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hoće li srpanj 2014. godine biti prvi hladniji od prosjeka nakon puno godina?

Ako usporedimo prosječne dnevne temperature prvih 13 dana ovogodišnjeg srpnja s klimatološkim prosjekom za srpanj za razdoblje od 1961. do 1990. lako je primijetiti da je veći dio dana bio hladniji od prosjeka. Usporedimo li ga, pak, s prosjekom za razdoblje od 1990. do 2014. odstupanje ovogodišnjeg srpnja još je zamjetnije. Bez obzira na to što će sljedećih dana biti toplije, nakon dugog niza godina otvara se mogućnost da srpanj završi kao hladniji mjesec od prosjeka!Još impresivniji su podaci o oborinama. Čak 71 litra kiše po kvadratnom metru pala je do 20 sati na mjernoj postaji u Rogoznici. Slijede Vodice Blata 65, Pirovac 56, Prvić 48, Cres 46, Zadar Poluotok 40, Stari Grad  i Rovinj 38, Šibenik 31. Sve su to količine oborine koje su u samo jednom danu premašile čitavi mjesečni prosjek, a ponegdje i dvostruko. Dodamo li ovome oborine koje su pale od početka srpnja, vrijednosti su ponegdje blizu rekordnima od početka mjerenja.

Jače grmljavinske nestabilnosti popodne su zahvatile Slavoniju, osobito njen istočni dio. Oblaci su stigli iz pravca BiH i premještali se prema Mađarskoj. U Osijeku je pala 21 litra kiše po kvadratnom metru.

Ponedjeljak će donijeti više sunca i više temperature nego nedjelja, ali su i dalje lokalno mogući pljuskovi. U utorak još stabilnije, a od srijede će nam se vratiti pravo ljeto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara