Piloti Croatia Airlinesa još trebaju odlučiti idu li u štrajk

Piloti Croatia Airlinesa još trebaju odlučiti idu li u štrajk

Foto: FAH

IAKO se u medijima najavljuje mogućnost štrajka pilota, kabinskog osoblja i aviomehaničara Croatia Airlinesa (CA), Uprava hrvatske zrakoplovne kompanije još nije dobila nikakvu službenu najavu štrajka, doznaje se u CA-a.

Kolektivni ugovor (KU) za zaposlene u CA-u istekao je 31. prosinca i u tijeku su pregovori o novom KU-u, ali službenih najava štrajka nema, kaže Hinin izvor. Uprava je sindikatima ponudila tekst KU-a na koji se oni trebaju očitovati, što se očekuje početkom sljedećeg tjedna.

Predsjednik Hrvatskog sindikata prometnih pilota (HSPP) Zoran Bilić kaže da bi odluku o štrajku trebala verificirati skupština HSPP-a koja bi se trebala održati idućeg tjedna.

Još postoje izgledi za dogovorom s Upravom

Imali smo pregovore i neuspjelo mirenje, pa bi na skupštini trebalo verificirati zaključke i potvrditi štrajk, no još postoje izgledi da se s Upravom postigne dogovor, rekao je Bilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponuda Uprave CA zapravo predstavlja "status quo", tvrdi Bilić, pa se problemi koji postoje još od potpisivanja prošlog KU-a, kao što je pitanje radnog vremena, i dalje ne bi riješili.

Sindikati nude rješenja, ustvrdio je Bilić no nije želio navoditi pojedinosti jer još uvijek postoji dobra šansa da se postigne dogovor, pa bi iznošenje detalja o pregovorima moglo više štetiti nego koristiti.

Ne potenciramo organiziranje štrajka, jer tu nema pobijeđenih ni poraženih, i to nikome to ne treba, poručio je.

Svi sindikati koji sudjeluju u pregovorima međusobno surađuju, pa ako bi piloti krenuli u štrajk svoje bi aktivnosti koordinirali s drugim sindikatima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara