Pismo Bandiću: "Dođite u moju vrtićku grupu od 28 djece, pogledajte me u oči i recite mi da sam neradnica"

Pismo Bandiću: "Dođite u moju vrtićku grupu od 28 djece, pogledajte me u oči i recite mi da sam neradnica"

Screenshot: Facebook

ODGAJATELJICA Zdenka Krpanić, na svom je Facebook profilu objavila pismo Milanu Bandiću, te ga proslijedila i na mail redakciji Indexa.

Margareta Mađerić (HDZ) upitala je kada će se potpisati kolektivni ugovor s djelatnicima u predškolskom odgoju i ustanovama u kulturi, te zašto im se prijeti neisplatom plaća. "Po cijenu života, a ne samo mandata, neću odustati od dvije stvari da više nikada ne dijelimo ono što nismo zaradili i da se honorira nerad. Kad to riješimo bit ćemo Švicarska, Njemačka ili Japan. Kad si na vlasti, treba nešto riješiti, a ne otići s vlasti podvijena repa. Možda ću dobiti protiv sebe nekoliko tisuća ljudi, ali dobit ću nekoliko stotina tisuća, među kojima i blagajnicu koja mjesec dana radi za 2.700 kuna", rekao je Bandić. - stoji u statusu Zdenke Krpanić koja je reagirala otvorenim pismom na Bandićevu izjavu.

"Poštovani gospodine Bandiću, kako ste?

Moram Vam se požaliti, ja se osjećam prilično loše.

Osjećam se uvrijeđeno, osramoćeno, gotovo premlaćeno.

Nisam sigurna niti jesu li ti osjećaji moji, ili ih dijelim s blagajnicama. Ono što Vas prvo želim pitati; Vi ste uistinu uvjereni da je plaća od 2700 kuna dostatna ikome u Gradu Zagrebu čiji je prirez 18%? Svaki posao je častan posao, posebice u vremenu u kojem živimo, i odmah želim naglasiti da mi nije namjera omalovažiti posao blagajnice. Ali, gospodine Bandiću, jeste li Vi svjesni da smo mi odgojiteljice za naš posao fakultetski obrazovane, dok blagajnicom može postati i netko s trogodišnjim srednjoškolskim obrazovanjem? Znate li koliko košta razlikovna godina za odgojitelje koji su diplomirali prije 2006. godine? 6000 kuna. Znate li koliko košta jedna godina dodatnog studija (koji se, usput budi rečeno, ne može upisati bez položene razlikovne godine)? 7000 kuna. Govorimo o dvije godine, tj. četiri semestra; dakle pričamo o cifri od 14 000 kuna. I to bez dodatnih troškova kao što su kupovina Indeksa, kupovina obrazovnih materijala, knjiga...

Mnoge moje kolegice, koje su diplomirale strukovni dvogodišnji studij prije 2006., odlučile su platiti 20 000 kuna i uložiti u svoje obrazovanje. A Vi ih nazivate neradnicama i izjednačavate njihov posao s poslom časnog, ali osjetno nižeg obrazovnog ranga! One će s novim Pravilnikom o radu imati nižu plaću s magisterijem nego što su imale kao pripravnice bez iskustva prije 10-ak godina!

Najviše sam ogorčena jer ste nas prozvali neradnicama! Što time želite reći, da je zanimanje odgojitelja, osim što je po vama precijenjeno, usput i potpuno nepotrebno? “Čuvati” djecu može bilo tko, pa sukladno tome može biti i plaćen minimalno?

Naš neposredni rad u skupini iznosi 5.5 sati dnevno (iako svi mi radimo mnogo više, posebice otkad ste nam odbili odobriti zamjene za kolegice na dužim bolovanjima ili porodiljnim dopustima), ali znate li koliko vremena ostavimo na stručnom usavršavanju, timskom radu, odgojiteljskim vijećima, izradi sredstava za rad…? Znate li da ima dana kada provedemo i više od 10 sati u vrtiću (predstave, posebna događanja, izleti…)?

Samo da Vas podsjetim, Hrvatski sabor na sjednici 16. svibnja 2008. donio je Državni pedagoški standard predškolskog odgoja i naobrazbe u kojem, citiram, stoji: “U odgojnoobrazovnu skupinu djece u redovitom programu u dobi: – od navršenih šest do navršenih 12 mjeseci može se uključiti najviše 5 djece, – od 13 do 18 mjeseci može se uključiti najviše 8 djece, – od 19 do 24 mjeseca može se uključiti najviše 12 djece, – u trećoj godini može se uključiti najviše 14 djece, – u četvrtoj godini može se uključiti najviše 18 djece, – u petoj godini može se uključiti najviše 20 djece, – u šestoj godini može se uključiti najviše 23 djece, – u sedmoj godini do polaska u školu može se uključiti najviše 25 djece.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sustavno kršite ne samo prava nas nezahvalnih, pohlepnih neradnika odgojitelja, već i prava djece

Znate li koliko djece broje skupine u vrtićima Grada Zagreba? U skupini do 24 mj. boravi 18 ili 19 djece. U skupini do treće godine upisano je 24 djece. 10 više od pedagoškog standarda za tu dob. Članak 24. kaže: “Iznimno, ovisno o uvjetima rada, potrebama djece i roditelja, uvođenju pokusnih programa i slično, dječji vrtić može, uz suglasnost osnivača, u odgojnu skupinu uključiti manji broj djece od broja djece za odgojne skupine utvrđene ovim Standardom.”

Iznimno se uključuje manji broj djece, gospodine Bandiću! Manji, ne veći! Citiram Vam zadnju rečenicu u Prilogu: “Krajnji je rok za usklađivanje sustava predškolskog odgoja i naobrazbe s Državnim pedagoškim standardom 2013. godina.”

Zagazili smo u Srpanj 2014. godine. Upisi su završeni, skupine za pedagošku godinu 2014/2015. su formirane. Broj upisane djece na postojeći broj odgojitelja u vrtićima Grada Zagreba i dalje krši Državni pedagoški standard. Sustavno kršite ne samo prava nas nezahvalnih, pohlepnih neradnika odgojitelja, već i prava djece! Dobro ste pročitali, kršite prava naše budućnosti, našeg najvećeg blaga; naše djece!

Pozivam Vas, gospodine Bandiću, da 1. rujna dođete u moju skupinu djece u četvrtoj godini života.

Standard kaže da bi ih trebalo biti 18. Upisano ih je 28. Iskreno se nadam da ćete se odazvati mom pozivu. Ja ću otići popiti kavu, kao prava neradnica, te Vam prepustiti dvadeset i osmero djece.

Molim Vas samo, na kraju odrađene smjene, dođite, pogledajte me u oči i recite mi da sam neradnica. Neradnica koja zaslužuje manji koeficijent i manju osnovicu od ostalih zaposlenika u ustanovama Grada Zagreba, neradnica koja zaslužuje plaću manju negoli pripravnik 2005. godine, neradnica čija je odgovornost za dvadeset i osmero djece jednaka odgovornosti blagajnice.

S poštovanjem, Zdenka Krpanić, odgojiteljica predškolske djece"

Krpanić napominje i kako su najspornija stvar, zbog kojih je pismo nastalo, dva članka Pravilnika o radu koji se silom želi nametnuti.

Članak 66.:

"Ako se Poslodavcu iz proračuna Grada Zagreba ne osiguravaju sredstva za plaće za sve radnike, Poslodavac može, ovisno o ostvarenom vlastitom prihodu i drugim izvorima sredstava, utvrditi osnovicu za izračun osnovne mjesečne plaće u iznosu manjem od iznosa utvrđenog u Članku 65. ovog Pravilnika."

"Članak 100.:

Ako sredstva za materijalna prava zaposlenih poslodavac ne ostvaruje u proračunu Grada Zagreba, prava iz članka 78. do 99. ovoga pravilnika ostvarivat će se AKO poslodavac osigura sredsta za tu namjenu."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara