Pistoriusa vodili "iskonski nagoni" pa je zapucao i ubio svoju djevojku, presuda će biti poznata 11. rujna

Foto: Hina

PRESUDA južnoafričkom paraolimpijcu Oscaru Pistoriusu za ubojstvo djevojke bit će izrečena 11. rujna, objavio je u petak sud u Pretoriji.

Hendikepirani Pistorius (27), nekoć nacionalna sportska ikona, optužen je da je ubio Reevu Steenkamp u svojem domu u Pretoriji na Valentinovo prošle godine.

Obrana tvrdi da je Pistorius, zvan Blade Runner zbog proteza pomoću kojih trči ubio Steenkamp kroz zatvorena vrata zahoda vjerujući da je unutra napadač.

Državni tužitelj Gerrie Nel čitavo suđenje, koje je počelo u ožujku, nastojao ga prikazati kao oružjem opsjednutog nasilnika koji je Steenkamp (29) namjerno upucao četiri puta kroz vrata zahoda u koji se sklonila nakon svađe.

Pistoriusov odvjetnik Barry Roux rekao je u završnoj riječi da su psihološki dokazi pokazali da sportska zvijezda ima izraženije reakcije u kriznim situacijama i da je prirodno izložen opasnosti zbog svoje hendikepiranosti.

Tužitelj Nel optužio je Pistoriusa da je Steenkamp ubio namjerno, za što bi mogao dobiti doživotni zatvor.

Za ubojstvo iz nehata mogao bi dobiti oko 15 godina zatvora.

Pistoriusa vodili "iskonski nagoni" pa je zapucao i ubio svoju djevojku

Oscar Pistorius djelovao je vođen "iskonskim nagonima" kada je pogreškom ubio svoju djevojku Reevu Steenkamp jer je bio ranjiv i prestrašen, ustvrdio je u petak njegov odvjetnik.

Hendikepirani Pistorius (27), nekoć nacionalna sportska ikona, optužen je da je ubio Steenkamp u svojem domu u Pretoriji na Valentinovo prošle godine. Obrana tvrdi da je Pistorius, zvan Blade Runner zbog proteza pomoću kojih trči, ubio Steenkamp kroz zatvorena vrata zahoda vjerujući da je unutra napadač.

Državni tužitelj Gerrie Nel ga čitavo suđenje, koje je počelo u ožujku, nastoji prikazati kao oružjem opsjednutog nasilnika koji je Steenkamp (29) namjerno upucao četiri puta kroz vrata zahoda u koji se sklonila nakon svađe. Njegov odvjetnik Barry Roux rekao je u završnoj riječi da su psihološki dokazi pokazali da sportska zvijezda ima izraženije reakcije u kriznim situacijama i da je prirodno izložen opasnosti zbog svoje hendikepiranosti.

"Stojite na vratima. Ranjivi ste. Strepite. Uvježbani ste kao atletičar da reagirate. Uzmite sve te čimbenike u obzir", rekao je, dodajući da se Pistorius osjećao izloženim jer nije imao proteze. "Stoji s prstom na okidaču, spreman pucati kada bude potrebno. U nekim trenucima ljudi pucaju refleksno", dodao je. "To je iskonski nagon."

Roux je također ustvrdio da su tužitelji zvali samo one očevice koji su podržali njihovu argumentaciju, a ne druge ključne ljude, uključujući policajce, koji im ne bi išli u prilog. Tužitelj Nel optužio je Pistoriusa u četvrtak da je Steenkamp ubio namjerno, za što bi mogao dobiti doživotni zatvor. Za ubojstvo iz nehaja mogao bi dobiti oko 15 godina zatvora. Sutkinja Masipa i njezino dvoje pomoćnika moraju analizirati više od 4000 stranica dokaza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara