Planirali su "spektakularne napade: Tunis uhitio skupinu islamista koji su se borili u Siriji

Planirali su "spektakularne napade: Tunis uhitio skupinu islamista koji su se borili u Siriji

Foto: Hina

TUNIS je uhitio 32 islamista koji su planirali "spektakularne napade", od kojih su se neki vratili iz borbi u Siriji, objavili su u subotu dužnosnici te zemlje.

Vijest o uhićenju uslijedila je dan nakon što je koalicijska vlast predvođena premijerom Habibom Esidom preuzela dužnost. Nova vlada suočena je s mnogim izazovima uključujući borbu protiv islamističkih skupina koje su se pojavile nakon 2011.

"Snage za borbu protiv terorizma onemogućile su ostvarenje planova za spektakularne napade na vitalne ustanove uključujući ministarstvo unutarnjih poslova, sigurnosne službe i druge objekte u glavnom gradu Tunisu", kazao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Muhamed Ali Aroui.

"Tijekom protekla tri dana uhitili smo 32 terorista iz skupine koja je planirala napade na ciljeve u Tunisu i drugim gradovima", kazao je Aroui dodajući da je u skupini bilo i nekoliko terorista koji su se vratili iz borbi u Siriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Aroui je kazao da su tuniški i alžirski militanti ubijeni u blizini granice s Alžirom.

Od pobune 2011. u kojoj je srušen režim Zinea El Abidine Ben Alija zemlja je postala važan izvor džihadista koji se bore u Siriji.

Uz gospodarstvo koje se uvelike oslanja na strane turiste Tunis se bori protiv islamskih militanata.

"Naš prioritet bit će jačanje mjera za borbu protiv ekstremizma i jačanje sigurnosnih kapaciteta za suočavanje s terorizmom i zaštita demokratske tranzicije", kazao je Esid ovoga tjedna.

Procjenjuje se da se u Siriji bori oko tri tisuće Tunižana, od čega se u zemlju vratilo nekoliko stotina od kojih je dio pronađen i uhićen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara