Platforma 112: Stop antićirilićnoj histeriji!

Foto: Željko Hajdinjak / Cropix

NEVLADINE organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava, okupljene u Platformu 112, povodom zbivanja u Vukovaru iskazale su punu podršku uspostavi demokratskih standarda i civilizacijskih stečevina u zaštiti i promociji ljudskih prava i  prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

"Način na koji se određene društvene skupine odnose prema ovom zakonskom pravu standardiziranom u Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina krajnje je netolerantan, nasilan i demokratski opasan, a posljednji događaji pokazuju, da je u Hrvatskoj još uvijek vrlo nizak stupanj društvenog senzibiliteta prema drugom i drugačijem – pogotovo prema srpskoj nacionalnoj manjini", priopćila je Platforma 112.

Podsjećaju da je jedan od osnovnih uvjeta za priključenje Hrvatske Europskoj uniji bilo rješavanje pitanja vezanih za vladavinu prava i zaštitu prava nacionalnih manjina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Puna implementacija dvojezičnosti je evropska obaveza Hrvatske te važan civilizacijski aspekt zaštite ljudskih i manjinskih prava nacionalnih manjina presudan za razvoj kulturne autonomije i zaštite identiteta. Svako opstruiranje ovog standarda Hrvatskoj ruši međunarodni kredibilitet te negativno utječe na konsolidiranje mlade hrvatske demokracije i zaštitu ljudskih prava. Pogotovo je zabrinjavajuće što se to radi na ovako nasilan način prepun govora mržnje, netolerancije i ksenofobije", ističe Platforma 112.

Protivnici poštivanja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, tvrde iz Platforme 112, već nekoliko dana daju netočne i lažne izjave kako je provođenje dvojezičnosti u Vukovaru nezakonito te u isto vrijeme osporavaju rezultate popisa stanovništva iz 2011. koje je provodilo neovisno državno tijelo po istoj proceduri u svim gradovima i općinama u RH pa tako i Vukovaru.

"Također ističemo i veliku količinu licemjerja kod političkih predstavnika kako većinskog tako i manjinskog naroda koji su svojim glasovima podržali poštivanje manjinskih prava u gradu Vukovaru a sada peru ruke od svoje odluke te više ili manje suptilno podržavaju prosvjede", navodi se u priopćenju.

Glavni akteri ove "antićirilične histerije" usmjereni su ka svojim interesima i ne vode računa o samom gradu Vukovaru i posljedicama koje će njihove neprimjerene izjave i postupci prouzročiti u danima kada ova tema ne bude u fokusu javnosti, poručuje Platforma 112.

"Silna količina agresije uperena protiv jedne nacionalne manjine ovih dana u Vukovaru je zabrinjavajuća, a sprečavanje provođenja zakona te uništavanje državne imovine uz slanje poruka netolerancije, mržnje i pozivanja na nasilje traže jasnu i glasnu demokratsku reakciju i osudu. Zbog toga Platforma 112  upozorava na svu ozbiljnost problema te posljednje događaje oko uspostave dvojezičnosti u Vukovaru vidi kao diskriminaciju manjine i grubo kršenje ljudskih prava i sloboda", zaključuje se u priopćenju. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara