Plenković: Milanović je iznenađujuće konfliktan i pridnosi podjeli u društvu

Ilustracija: HRT

DANAŠNJI gost emisije Nedjeljom u dva bio je europarlamentarni zastupnik HDZ-a Andrej Plenković. Govorio je o strategiji HDZ-a za europarlamentarne izbore, razlikama između HDZ-a i SDP-a te mogućnostima da Hrvatska izađe iz duboke gospodarske i socijalne krize.

Rekao je da njegovo učlanjenje u HDZ prije tri godine nije toliko iznenađujuće jer je od mladih dana u Europskom parlamentu surađivao s Europskom pučkom strankom te da je bio šef izbornog stožera Mate Granića.

"Lista će biti objavljena ovoga tjedna. Koliko znam, bit ću prvi ili drugi", rekao je te pohvalio ostale HDZ-ove zastupnike u Europskom parlamentu.

Kritizirao je i bivšeg diplomatskog kolegu, aktualnog premijera Zorana Milanovića, rekao da se otuđio od ljudi te da je iznenađen njegovim "konfliktnim načinom".

"Kukuriku koalicija je izgubila dvije godine vlasti, povjerenje građana i manevarski potez da nešto pokrene"


"Umjesto da okuplja ljude oko sebe on zapravo olako ulazi u sukobe s različitim društvenim skupinama. Pridonio je jednoj polarizaciji i podjeli u društvu. To je za jednog modernog političara jako loše", rekao je.

Govoreći o politici aktualne Vlade rekao je kako je očito da je Kukuriku koalicija izgubila dvije godine vlasti, povjerenje građana i manevarski potez da nešto pokrene.

Problem neiskorištavanja sredstava iz europskih fondova Plenković ne pripisuje zastupnicima u Europskom parlamentu, već ljudima u izvršnoj vlasti. "To je jasna odgovornost Kukuriku vlade", rekao je Plenković. "EU nam na jedan uplaćeni euro nudi dva i pol eura, a na ljudima u ministarstvima je da pripreme projekte i programe koji će omogućiti povlačenje tog novca", dodao je.

"Politički bi bilo mudro malo odgoditi uvođenje ćirilice u Vukovar"

Govorio je i o lažnoj diplomi HDZ-ovog tajnika Milijana Brkića te rekao da je prilično arbitrarno da se nekima diploma poništava, a neki nisu obuhvaćeni istragom. Ipak, ističe, treba pričekati odluku Upravnog suda.

Govoreći o uvođenju ćirilice u Vukovaru rekao je da bi politički bilo mudro, u dogovoru sa srpskom manjinom, malo odgoditi provedbu zakona. "Odugovlačenje sa saborskom raspravom o 650 tisuća potpisa protiv ćirilice pokazuje nesposobnost", kaže Plenković.

Na pitanje o degradiranju od strane bivšeg premijera Ive Sanadera te napomeni da ga nije volio, rekao je da se nakon njegova odlaska s vlasti pokazalo o kakvom se autoritarnom vladanju radilo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara