Pljuskovi na dubrovačkom području, formirala se i pijavica

Foto i video: Matko Begović/Crometeo

U POLJU izjednačenog tlaka zraka, područje Hrvatske imalo je tijekom četvrtka pretežno sunčano vrijeme uz ugodne temperature zraka. Popodne je u zaleđu Kvarnera i Dalmacije bilo prolazno umjerenog ili jačeg razvoja naoblake. Ipak oborine su u većini predjela izostale, a sredinom dana i u rano poslijepodne mjestimičnih i slabih pljuskova bilo je samo na dubrovačkom području, javlja Crometeo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naši članovi između 12:18 i 12:36 na moru pored Dubrovnika uočili su 5 ljevkastih oblaka (funnel cloud) i jednu potpuno formiranu pijavicu. Ove prizore snimili su Daniel Pavlinović, Zlatko Barać i Matko Begović, a Matko je u jednom prizoru snimio čak četiri funnel oblaka.

Jak razvoj oblaka na dubrovačkom području ovim funnela i pijavice donio je lokalne pljuskove koji su bili vrlo lokalnog karaktera i trajali su kratko. Tako je na postaji Mandaljena palo 1,6mm oborine, a na Petki svega 0,2mm. Grmljavina nije zabilježena. Zanimljivo je da se u vrijeme pojave pijavice i funnela na službenoj meteorološkoj postaji Dubrovnik Gorice mjerilo jugo prosječne brzine 7m/s, a na Crometeo postaji Dubrovnik petka zabilježen je vrlo jaki udar od 14m/s.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara