Pobjeda Syrize - odlične vijesti za hrvatski turizam

Pobjeda Syrize - odlične vijesti za hrvatski turizam

Foto:

1. LAŽNI ljevičar i uhljeb, populist Tsipras, (moj post od prije pet dana – a to ćete vidjeti i po tome da euro sad vjerojatno neće reagirati padom u odnosu na USD i CHF) će imati velikih problema ekvilibrirati između suludih obećanja koja je dao i onoga što mora isporučiti. Retorika mu još neko vrijeme ‘zbog mira u kući’ mora biti oštra. Što će naravno dovesti do eskalacije populizma i mržnje – jedine prave valute populista.

Zamislite kakav će entuzijazam Nijemci i drugi narodi sjevera Europe pokazati za ljetovanje u Grčkoj?!

Srećom, upravo je u jeku sezona bookinga! Zamislite Hansa koji mora SAD donijeti odluku kamo ići ljeti … a tko zna čega će sve biti u Grčkoj do ljeta?

2. Kad su 2010. izbili nemiri u Grčkoj, napisao sam post: Grčka, nažalost dobre vijesti za hrvatski turizam. Pričao sam tada o tome s urednikom jednog važnog medija, te također s direktorom jednog važnog turoperatera. Rekli su mi da nisam u pravu. Također, ovo nije bilo prepoznato kao tema u hrvatskim medijima sve dok nije postalo očito, tokom sezone. No, ta godina je bila prekretnica za hrvatski turizam.

Tada je dionica Valamara koštala 39 kuna – zvala se KORF, sada RIVP, i ekvivalent cijene joj je 255 kuna (1 KORF = 12,8 RIVP): porast od simpatičnih 550%. Dionica ARNT je tada bila oko 70 kuna, da bi kasnije, dok se još nisu vidjeli rezultati sezone, pala na 40! (Sada je oko 350!).

3. Također, bio sam jedini koji je tvrdio da je ‘srpanjska rupa’ neutemeljena histerija i da će sezona biti sjajna (opet bazirano na podacima – pogledajte niz postova ovdje.)

4. Nemojte očekivati da naši ‘profesionalni’ analitičari tržišta kapitala skuže ovo – čitavoj hrvatskoj ‘profesionalnoj’ zajednici je trebalo dočekati kraj 2014. da izdaju prve prave preporuke – odnosno prve analize! – za kupnju naših turističkih dionica (nakon što su porasle nekoliko stotina posto), a većina najznačajnijih i dalje nema nikakvih analiza (recimo, Arenaturist).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
5. O odnosu nekretnina i turizma sam pisao jučer, gdje ujedno možete vidjeti i razvoj nekih zanimljivih stvari u hrvatskom turizmu.

6. Kao što je poznato, pobjeda Syrize grije oko srca svakog poštenog hrvatskog ljevičara s par nekretnina. No, Grci i mi imamo nešto slično … evo malo mogućeg pogleda u budućnost (što će dobrostojećim salonskim ljevičarima-rentijerima biti ipak malo zbunjujuće – PLUS, sa socijalističkog The Guardiana je: must read!): Home ownership in Greece ‘a sick joke’ as property market collapses … Greece has suffered the second biggest property crash in the EU since the debt crisis began.

7. Da bismo se ipak podsjetili kako je to bilo s Grcima, pročitajmo još jednom ovaj članak fenomenalnog Michaela Lewisa u Vanity Fairu (može li bolje?!): Beware of Greeks Bearing Bonds. Uvod:

As Wall Street hangs on the question “Will Greece default?,” the author heads for riot-stricken Athens, and for the mysterious Vatopaidi monastery, which brought down the last government, laying bare the country’s economic insanity. But beyond a $1.2 trillion debt (roughly a quarter-million dollars for each working adult), there is a more frightening deficit. After systematically looting their own treasury, in a breathtaking binge of tax evasion, bribery, and creative accounting spurred on by Goldman Sachs, Greeks are sure of one thing: they can’t trust their fellow Greeks.

Obavezna literatura, kažem vam! Članak je k tome jako smiješan.

8. U nevjerojatnoj igri sudbine Syriza svoj program zove ‘Thessaloniki program’. Naime, luku u istoimenom gradu su kupili Kinezi, jasno jer su Grci propali. Kod njih se radi malo drugačije nego su to navikli u Grčkoj.

Bojim se da na hrvatskoj uhljebničkoj sceni ne postane uskoro glavna kletva: ‘Dabogda radio za Kineza!’ (nemam ništa protiv Kineza, dapače evo recimo pogledajte ovaj website s kojeg kupujem opremu za robotiku i automatiku za škole u RH – ludnica!).

Napomena: Imam dionice hrvatskih turističkih tvrtki RIVP, ARNT, LPLH i SUNH i ovo nije preporuka za ulaganja u njih.

Nenad Bakić/Eclectica

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara