Pobjeda vladajuće koalicije u Austriji: Najviše glasova osvojili socijaldemokrati i narodnjaci

Foto: Spoe.at

OSVAJANJEM najvećeg broja glasova dvije velike austrijske stranke na parlamentarnim izborima utrle su put novoj "velikoj koaliciji".

Na parlamentarnim izborima u Austriji najviše glasova birača, 50,9 posto, pridobile su vladajuće stranke, koje u su u suživotu već šest godina. Najveći postotak pojedinačnih glasova osvojila je Socijaldemokratska stranka sa 27,1 posto, dok je druga Narodna stranka s 23, 8 posto glasova, zbog čega je izgledan nastavak velike koalicije u Austriji. Dvije stranke su inače na prošlim izborima zajedno imale 55 posto glasova. I dok oni bilježe pad, narasla je osnažena anti imigrantska i euroskeptična Slobodarska stranka Heinza-Christina Strachea, poznata po svom osnivaču Joergu Heideru, koja je osvojila 21 posto glasova.

U donji dom austrijskog parlamenta ući će još Zeleni s 11,5 posto biračkog tijela, Team Stronach štajersko-kanadskog milijardera prešli su prag s 5 posto, kao i liberali. Od 6 milijuna Austrijanaca s pravom glasa biralo je njih nešto manje od 66 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara