Počelo razminiravanje poplavljenog područja Gunje

Foto: Hina

37 TVRTKI za razminiranje provodi, bez novčane naknade, razminiranje 162.017 četvornih metara minski sumnjivog prostora u poplavom pogođenoj Gunji, a radilište su danas obišli ravnateljica Vladinog Ureda za razminiranje, Diana Pleština i ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Dražen Jakopec.

Tijekom 30 radnih dana oko 500 pirotehničara iz 37 tvrtki ručno će pregledati i osloboditi od mina onečišćeno područje.

Naglasivši kako se 37 hrvatskih tvrtki za razminiranje odreklo naknade za razminiranje, u vrijednosti od jedan milijun i 250 tisuća kuna, Pleština je rekla da se godišnje iz hrvatskog državnog proračuna za razminiranje osigurava oko 300 milijuna kuna.

No, potrebno je osigurati duplo više novca kako bi se ostvario nacionalni plan da Hrvatska u cijelosti bude oslobođena od mina do 2019. godine, rekla je.

Vladin Ured za razminiranje uspio je iz EU fondova povući 45 milijuna eura, koji će se uložiti u razminiranje i revitalizaciju Kopačkog rita te je otvorio mogućnost da se povuče još 50 milijuna eura iz EU fondova za razminiranje poljoprivrednih područja.

"Cilj je iz europskih fondova povući 200 milijuna eura, a isti iznos u idućih četiri do pet godina osigurati iz državnog proračuna, te će Hrvatska u cijelosti do ožujka 2019. biti oslobođena mina", rekla je Pleština.

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec rekao je da HCR u potpunosti vlada minsko sumnjivim prostorom u Hrvatskoj, pa i ovim u Gunji, te ga kontrolira sustavom obilježavanja i nadzora.

Istaknuo je kako mine na području općine Gunja nisu tijekom poplava plivale, no, da je zbog nanesenog materijala pred pirotehničarima vrlo složen posao ručnog razminiranja u Gunji.

Jakopec je posebno naglasio društvenu odgovornost tvrtki za razminiranje angažiranih na prostoru Gunje.

Nakon razminiranja ovog područja HCR će nastaviti provoditi razminiranje na u općinama Vrbanja i Nijemci, za što će dijelom biti osiguran novac iz EU fondova.

Jakopec je u izjavi za Hinu rekao kako je trenutačno u Hrvatskoj 586 četvornih kilometara minsko sumnjivog prostora u 11 hrvatskih županija.

Ovih dana u cijelosti će biti razminirana Virovitičko-podravska županija, a tijekom iduće godine Vukovarsko-srijemska i Brodsko-posavska županija.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji još je 22 četvorna kilometra minsko sumnjivog prostora, uglavnom šumskog, na području šest općina i grada Vinkovaca.

Predstavnik tvrtki izvršitelja radova na razminiranju u Gunji, Željko Romić, istaknuo je da se svih 37 hrvatskih tvrtki bez zadrške odreklo naknade kako bi pomoglo poplavom pogođenom području.

Dodao je kako su one primjer i drugim tvrtkama i udrugama koje se na isti način svojim uslugama mogu angažirati u saniranju i revitalizaciji poplavom pogođenog područja.

Na angažmanu 37 tvrtki na razminiranju u Gunji zahvalio se načelnik općine Hrvoje Lucić, napomenuvši da je svaki dan u selu više od dvije tisuće ljudi koji saniraju i obnavljaju svoje kuće i okućnice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara