Počeo završni krug iranskih nuklearnih pregovora: "Imamo jedinstvenu priliku ući u povijest"

Počeo završni krug iranskih nuklearnih pregovora: "Imamo jedinstvenu priliku ući u povijest"

Foto: Hina

ZAVRŠNI krug pregovora o iranskom nuklearnom programu, po Washingtonu "povijesna prilika" a Teheranu "jedinstvena prilika ulaska u povijest", počeo je u četvrtak ujutro u Beču s ciljem da se do 20. srpnja postigne sveobuhvatan sporazum.

"To je ključni trenutak u međunarodnim naporima rješavanja jednog o najtežih izazova vanjske politike našeg vremena", naglasio je šef britanske diplomacije William Hague.

Pregovaračima koji su započeli sastanak rano ujutro trebat će entuzijazam iz uvodnih riječi jer se stavovi čine još uvijek vrlo udaljeni između Irana s jedne strane i velikih sila 5+1 s druge (Njemačka, Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija).

Stručnjaci i visoki politički dužnosnici započinju maraton koji bi mogao potrajati do krajnjeg predviđenog roka 20. srpnja.

"Imamo jedinstvenu priliku ući u povijest"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sporazum o kojem se pregovara od početka godine zajamčio bi da se Iran ne kani opskrbiti nuklearnim oružjem. U zamjenu bi se ukinule međunarodne sankcije zbog kojih zemlja svakog tjedna ostaje bez milijardi zarađenih na nafti.

Sporazum bi uključio i normalizaciju odnosa između Zapada i Islamske Republike, dok su odnosi na Bliskom istoku napetiji nego ikad s napredovanjem džihadista Islamske Države u Iraku i građanskim ratom u Siriji.

Smanjio bi opasnost od širenja nuklearnog programa u regiji. Uz Izrael, naftne sunitske monarhije u Perzijskom zaljevu razmatraju perspektivu šijitskog Irana s atomskom bombom.

"Imamo jedinstvenu priliku ući u povijest", istaknuo je iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif. No, upozorio je da njegova zemlja nije spremna "odustati od tehnološkog napretka" svojeg nuklearnog programa, izvora nacionalnog ponosa od kojeg Iran neće odustati.

U članku u francuskom dnevniku Le Monde, podsjetio je detaljno na napore koje je Iran učinio kako bi njegove aktivnosti ostale transparentne i ponovno obrazložio kako njegova zemlja iz "moralnih, vjerskih i strateških" razloga ne želi nuklearno oružje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara