Počinju pregovori Vlade i MOL-a: Hoćemo li po prvi puta u povijesti zaista znati što je dogovoreno za Inu?

Foto: Davor Pongračić (Cropix)

OČI javnosti uprte su u početak pregovora Vlade i MOL-a, prvi sastanak je zakazan za 18. rujna. Država neće izaći iz vlasništva INA-e, to je naša strateška kompanija, poručio je uoči početka pregovora ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Analizirali smo hoće li i što uspjeti učiniti. Tema sastanka je: "INA i izmjene dioničarskog ugovora". Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, zajedno sa šefom Državne uprave za upravljanje državnom imovinom Mladenom Pejnovićem vodit će pregovore i sam svjestan da neće biti laki.

Vrdoljak: Odvojiti pregovore od povijesti
  
"Da bi se sa strateškim partnerom dogovorili strateški ciljevi u sljedećem periodu, moramo otvoriti i pregovore i o povijesti koja je u zadnjih 10 godina, otkako je MOL u INA-i, iza nas", rekao je Vrdoljak kad je 1. kolovoza odredila pregovarački tim. A, povijest je i nepravomoćna presuda bivšem premijeru u slučaju predaje upravljačkih prava INA-e MOL-u, a o kojoj pravorijek tek treba dati Vrhovni sud.
 
Istodobno, šef MOL-a na sve načine izbjegava doći u Hrvatsku - nakon što je to odbio za vrijeme suđenja Ivi Sanaderu, sada ne želi svjedočiti niti oko afere Spice. Kakva god bila pravosudna situacija, nekadašnji šef Nadzornog odbora INA-e Davor Štern nedavno je, u razgovoru za Media servis, istaknuo da upravo taj segment ne smije opterećivati pregovaračke timove.
 
Ništa pod tepih
 
"Treba lijepo izvući na sve što se suprotna strana obvezala od 2003. - što je napravljeno, a što nije, gdje su nastale štete i kroz hrvatski dio nepoštivanja ugovora koji je bio prouzročen njihovim. Znate, to je kao kad bračna svađa završi kod bračnog savjetnika. Treba izvući sve na vidjelo, ništa ne ostavljati pod tepih i o svemu razgovarati hladne glave, stručno, kvalificirano", rekao je Štern.
 
Mađarska strana nije ispoštovala obvezu moderniziranja rafinerija u Rijeci i Sisku, dok Hrvatska nije ispunila obveze iz Ugovora o plinskom biznisu. Zbog nepoštivanja ugovora s hrvatske strane Mađari su zaprijetili i tužbom jer su izračunali da ih je to stajalo najmanje 2 milijarde kuna.
 
Ruska formula nije bila najpametnija
 
"To nije ništa novo. Mi znamo da je taj gasmaster agreement vrlo ozbiljna stvar, znamo i da su time jednim dijelom kompenzirane niske cijene plina za građanstvo u jednom periodu. Prema tom ugovoru postoji jedna ozbiljna obveza. Isto tako mislimo da tzv. ruska formula nije bila najpametnija, tako se u tom trenutku odvijao taj biznis, ali sada je situacija na europskom tržištu i u našem okruženju takva da je cijena ruska formula minus 20 posto. Tako da i to će biti dijelom pregovora", rekao je jedan od pregovarača s MOL-om Mladen Pejnović.
 
Pregovori počinju iduću srijedu, a tko je u prednosti, potpredsjednik Vlade Branko Grčić nije želio predviđati.
 
"Ne bismo ulazili u pregovore s MOL-om da tako ozbiljne stvari nisu u pitanju. Stvorili smo platformu za pregovore, puno je tema i razgovarat će se", rekao je Grčić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara