Podignuta optužnica protiv Josipa Boljkovca zbog ratnog zločina u Dugoj Resi, Nobilo: Nema dokaza za krivicu

Foto: Press Online

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo optužnicu protiv Josipa Boljkovca zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Dugoj Resi 1945. godine.

DORH u svojem priopćenju nije naveo ime ni inicijale 93-godišnjeg prvog hrvatskog ministra unutarnjih poslova, a tereti ga da je od 7. svibnja 1945. do sredine lipnja 1945. godine u Dugoj Resi zapovjedio uhićenje i dovođenje većeg broja civila s područja Duge Rese i okolnih mjesta u zatvor u podrumu zgrade Povjerenstva OZN-e za Grad i Kotar Karlovac.

"Okrivljenika se tereti da je protivno propisima međunarodnog ratnog prava i načelima međunarodnog prava koja proizlaze iz običaja ustanovljenih među civiliziranim narodima, iz zakona čovječnosti i zahtjeva javne savjesti koje propisuje Haška konvencija (IV) o zakonima i običajima rata iz 1907. godine i protivno članku 46. Pravilnika o zakonima i običajima rata na kopnu koji je sastavni dio Konvencije, kao šef povjerenstva Odjeljenja zaštite naroda (OZN-a) za Grad i Kotar Karlovac, pod optužbama da su surađivali s ustaškim vlastima zapovjedio uhićenje i dovođenje većeg broja civila s područja Duge Rese i okolnih mjesta u zatvor u podrumu zgrade Povjerenstva OZN-e za Grad i Kotar Karlovac.

Uhićene osobe (šest poznatih i četrnaest za sada nepoznatih osoba) su tijekom više dana ispitivane i potom po njegovoj zapovjedi, od podređene mu 3. čete 1. hrvatske brigade KNOJ-a, u više navrata odvođene, usmrćene i zakopane na predjelu Vidanka Curak, dok se jedan muškarac usprotivio odvođenju te je usmrćen hicima iz vatrenog oružja kod željezničke pruge u Dugoj Resi", stoji u DORH-ovom priopćenju.

Nobilo: Nema dokaza za krivicu

Državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv Josipa Boljkovca zbog ratnog zločina iz 1945. godine. Optužnicu još nije dobio Boljkovčev odvjetnik Anto Nobilo koji je uvjeren da nema dokaza za djela koja se njegovom branjeniku stavljaju na teret.

"Optužnicu još nisam dobio jer je tek objavljena na web stranici Županijskog Državnog odvjetništva, tako da nisam vidio kako je koncipirana. Istraga mi je jasno poznata i rezultati istrage. Stav mog branjenika je da nije kriv, a moj da nema dokaza za tu krivicu, a sad što će se utvrditi u konačnici vidjet ćemo na sudu", rekao je Nobilo Media servisu.

"Optužnicu bi sud trebao dostaviti nama na izjašnjavanje, a potom bi se Optužno vijeće trebalo sastati u nekom roku kako bi potvrdilo optužnicu ili ne", rekao je Nobilo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara