Podignuta optužnica protiv Željka Sačića zbog ubojstva civila koje su počinili pripadnici ATJ Lučko

Podignuta optužnica protiv Željka Sačića zbog ubojstva civila koje su počinili pripadnici ATJ Lučko

Foto: Hina

ZBOG ratnog zločina nakon akcije Oluja zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u ponedjeljak je podiglo optužnicu protiv Željka Sačića, ratnog pomoćnika zapovjednika Stožera specijalne policije MUP-a, i Franje Drlje, bivšeg pripadnika policijske antiterorističke jedinice Lučko koji je u lipnju prošle godine nepravomoćno oslobođen za ratni zločin u Gruborima.

Sačić i Drljo terete se za ratni zločin protiv civila koji se na širem području Knina i Gračaca dogodio 25. i 26. kolovoza 1995. izvijestilo je tužiteljstvo na svojim internetskim stranicama ne otkrivajući identitet već samo godine i ratne funkcije optuženika.

Ivan Zvonimir Čičak je još u 2011. godini tvrdio da je Sačić u ulozi zamjenika zapovjednika Specijalne policije propustio spriječiti zločine koje su njegovi podređeni počinili u zaselku Grubori, odnosno da ima dokaze da je Sačić aktivno skrivao dokaze o ubojstvu 11 civila.

Čičak: Željko Sačić je naredio da se uz ubijene civile u Gruborima podmetne oružje

Priopćenje DORH-a svojim sadržajem odgovara onom što je rekao predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1963. i 1963.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, odnosno da je prvookrivljenik počinio navedeno kazneno djelo iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske u svezi članka 28. stavak 2. OKZ-a RH, a da je drugookrivljenik počinio isto kazneno djelo ali iz članka 120. stavak 1. OKZ-a RH. (26. 1. 2015.)

Okrivljenike se tereti da su počinili navedena kaznena djela 25. i 26. kolovoza 1995. na širem području Knina i u Gračacu; za vrijeme trajanja oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i srpskih paravojnih formacija; a nakon što je izdana zapovijed jedinicama specijalne policije, pa tako i Antiterorističkoj jedinici Lučko o upućivanju na zadatak pretrage terena na širem području Knina od zaostalih diverzantsko-terorističkih skupina i minsko-eksplozivnih sredstava.

Prvookrivljenika se tereti da je kao pomoćnik zapovjednika Stožera specijalne policije MUP-a sa sjedištem u Gračacu, propustio osigurati učinkoviti nadzor nad postupanjem pripadnika specijalne policije, sukladno međunarodnim konvencijama. Tereti ga se da je propustio osigurati dužni nadzor iako je znao da su pojedini pripadnici ATJ-a Lučko 25. kolovoza 1995. u zaselku Grubori usmrtili šest civilnih osoba i zapalili većinu kuća u selu. Tereti ga se da je; znajući za navedeni događaj i iako je bio dužan; propustio poduzeti mjere i radnje da se spriječe daljnja takva postupanja i da se počinitelji kazne, nakon čega je dozvolio da pripadnici jedinice i drugookrivljenik kao vođa jedne od grupa jedinice, nastave akciju tijekom koje su 26. kolovoza 1995. zapalili više kuća u selu Ramljani na potezu Knin-Drniš.

Prvookrivljenika se tereti da je nadležnim policijskim službenicima zabranio provođenje očevida i drugih službenih radnji usmjerenih na otkrivanje zločina i njegovih počinitelja te je zapovjedniku jedinice izdiktirao neistinito izvješće prema kojem je jedinica 25. kolovoza 1995. u akciji u selu Grubori naišla na oružani otpor od osam do deset neprijateljskih vojnika, što je imalo za posljedicu lišavanje života Đ. K., uhićenje S. K. te su zapaljene tri staje i jedna kuća pri čemu su poginule dvije neidentificirane ženske osobe i dva muškarca starije dobi. Navedeno izvješće nije odgovaralo istini, a nakon toga je takvo neistinito izvješće dostavljeno Glavnom stožeru HV-a u Zagrebu."

> Samoubojstvo ili ubojstvo: Ekshumirali tijelo bivšeg specijalca Igora Benete, taže se novi dokazi

Optužnica protiv Sačića i Drlje uslijedila je sedam mjeseci nakon što je zagrebački Županijski sud za zločin u Gruborima nepravomoćno oslobodio Drlju i njegova suoptuženika Božu Krajinu. U istom se slučaju trebalo suditi i Igoru Beneti, no on nikada nije zasjeo na optuženičku klupu jer je prije početka suđenja nađen obješen, a po službenoj policijskoj priči se radilo o samoubojstvu.

Za zločin u Gruborima isprva je bio osumnjičen i Sačić, no istraga protiv njega je razdvojena, kao i za Drlju u odnosu na zločin u Ramljanima za koji je sada optužen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara