Podignute optužnice za ratne zločine u Prijedoru i Sanskom Mostu

Podignute optužnice za ratne zločine u Prijedoru i Sanskom Mostu

Ilustracija: tuzilastvobih.gov.ba

TUŽITELJSTVO Bosne i Hercegovine u subotu je objavilo kako je podignulo optužnicu protiv dvaju državljana Srbije koji se terete za ratne zločine počinjene na širem području Prijedora i Sanskog Mosta u proljeće i ljeto 1992., a optužnicom su obuhvaćeni i zločini počinjeni u selu Briševo, koje je potpuno uništeno i gdje je samo u jednom danu ubijeno 68 osoba hrvatske nacionalnosti.

Optužnica je podignuta protiv Branka Basare (75), rođenog u Sanskom Mostu, državljanina Srbije nastanjenog u Beogradu, i Nedeljka Aničića (87) zvanog "Neđo", također rođenog u Sanskom Mostu, a nastanjenog u Beogradu.

Oni su se kao visoki časnici nekadašnje JNA 1992. priključili paravojnim snagama bosanskih Srba.

Basara je postao zapovjednik 6. sanske lake pješačke brigade VRS dok je Aničić postao zapovjednik tzv. teritorijalne obrane u Sanskom Mostu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zajedno s drugim članovima kriznog stožera u Sanskom Mostu počinili su progone bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, ubojstva, prisilna preseljenja, deportacije i zatvaranja, a odgovorni su i za topničke napade na nebranjena sela poput Briševa te za rušenje vjerskih objekata.

Uz Briševo, optužnicom su obuhvaćeni i zločini nad civilima i uništavanje naselja Mahala, Muhići, Otoka, Stara Rijeka, Stari Majdan, Hrustovo, Vrhpolje, Lukavice, Begići, Kenjari, ali i na drugim lokacijama gdje su ubijene stotine osoba nesrpske nacionalnosti, uključujući žene, djecu, starce i trudnice.

Optužnica se odnosi i na zatočenje velikog broja muškaraca u koncentracijskim logorima poput Manjače, gdje se mnogima gubi svaki trag, da bi kasnije bili ekshumirani iz brojnih masovnih grobnica na tom području.

Optužnica navodi ubojstva više od 200 žrtava te progon više tisuća osoba.

Istragu o tom slučaju pokrenulo je tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), koje je predmet potom prepustilo bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara