Podravka od Todorića kupuje Ledo? Iz kompanija tvrde: Nema nikakvih novih informacija

Foto: Podravka

ZAGREBAČKA burza stavila je dionice Leda i Podravke u "segment promatranja“ nakon pojave, za sada neprovjerenih, informacija da je koprivnička prehrambena kompanija u procesu kupnje Leda.
 
O mogućnosti da Todorić proda Ledo špekuliralo se već dulje vrijeme, pošto mu je trebao novac za preuzimanje Mercatora.

Ledo je 2012. godine dokapitaliziran sa 750 milijuna kuna, a većinu novca u toj dokapitalizaciji dali su mirovinski fondovi.
 
Nakon te dokapitalizacije udio Agrokora smanjen je na 51% dionica, dok ostatak drže uglavnom mirovinci.
 
Prodaja Leda, u kojoj ulogu savjetnika ima Zagrebačka banka, definitivno je dogovorena, doznaje Tportal iz "nekoliko dobro upućenih izvora", a transakcija bi trebala biti zaključena krajem godine.
 
Podravka i Ledo tvrde: Nema nikakvih novih informacija
 
U odgovru na upit Zagrebačke burze iz Leda su odgovorili da "u ovom trenutku ne postoje materijalne činjenice niti cjenovno osjetljive informacije koje bi, sukladno propisima, Društvo trebalo objaviti zbog mogućnosti utjecaja na promet ili cijenu dionica. Društvo uredno, a sukladno važećim propisima, o svim cjenovno osjetljivim informacijama obavještava investicijsku javnost, te ćemo Vas o svakoj materijalnoj činjenici bez odgode obavijestiti.“
 
Iz Podravke također navode da nema novih informacija koje bi trebale biti zanimljive dioničarima.
„..obavještavamo vas da u ovome trenutku ne postoje nikakve cjenovno osjetljive informacije za koje smatramo da bismo trebali informirati javnost.“
 
Todorić treba "keš"
 
Da bi preuzeo Mercator Todorić je podigao ogromne kredite, od kojih neki uskoro stižu na naplatu, tako da ne čudi da mu treba gotovina.
 
Ranije ove godine Agrokor je podigao kredit kod Sberbanke, u iznosu od čak 600 milijuna eura, kako bi pokrio stare i znatno skuplje obveze.
 
Osim toga, morao je založiti čak 95 % Agrokora. Pošto iznose kredita koji su mu bili potrebni za tu operaciju nije mogao dobiti uobičajenim putem, morao je posegnuti za tzv. PIK zajmom.
 
Rejting agencija Moody's već je krajem svibnja stavila Agrokor na "promatranje" zbog mogućeg sniženja rejtinga, što bi mogao biti moglo dodatno uzdrmati Todorićevu poziciju u Agrokoru. Iz Moody's-a ne žele komentirati svoje buduće ocjene.
 
Prvi krediti Agrokoru dospijevaju na naplatu već u listopadu, kada BNP Paribas Fortisu mora vratiti polovinu od ukupno 100 milijuna eura kredita, a ostatak iduće godine.
 
Agrokor će 2017. morati vratiti 120 milijuna od ukupno 210 milijuna eura zajma ruskom VTB-u, a godinu kasnije na naplatu stiže i PIK zajam težak 485 milijuna eura.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara