Pojačanje tijekom sezone: Strani policajci patrolirat će hrvatskom obalom

Pojačanje tijekom sezone: Strani policajci patrolirat će hrvatskom obalom

Ilustracija: Arhiva

POLICAJCI iz Slovačke i Srbije, koji će sljedeća dva mjeseca pomagati hrvatskim kolegama u turističkim središtima Primorsko-goranske županije, predstavljeni su danas u primorsko-goranskoj Policijskoj upravi.

Slovački policajci Igor Dedik i Kristina Holecova radit će u Crikvenici, a Danijela Stojanova iz Srbije u Opatiji.

Načelnica Policijske uprave Senka Šubat rekla je da je taj projekt jedinstven model policijske suradnje u Europi te da je u Hrvatskoj pokrenut 2007., a od početka je odlično prihvaćen među policijskim službenicima i turistima.

Policajci iz stranih zemalja u svojim odorama borave tijekom ljetne sezone u turističkim mjestima pomažući ponajprije u komunikaciji s turistima iz svojih zemalja, što jača njihov osjećaj sigurnosti.

Slovački policajci ovdje su bili i prošle godine, a policija iz Srbije ove se godine prvi put uključuje u projekt. Sredinom srpnja na Krk će doći će i policajac iz Slovenije, najavljeno je.

Osim stranih policajaca, na područje Primorsko-goranske županije u ispomoć preko sezone dolaze i 53 policajca iz nekoliko kontinentalnih policijskih uprava.

Strani policajci i u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policajci iz Njemačke, Poljske, Slovačke, Češke i Italije koji će u sljedeća dva mjeseca pomagati hrvatskim kolegama na području Splitsko-dalmatinske županije predstavljeni su danas u Policijskoj upravi, a od 15. srpnja do 15. kolovoza, kada se očekuje najviše turista, pridružit će im se, kako je rečeno, i dva policajca iz Francuske.

Riječ je o tradicionalnom pomaganju stranih policajaca u županijama duž obale Jadrana u sklopu projekta "Sigurna turistička sezona" tijekom turističke gužve, a ove će godine, kako je rečeno, u tome sudjelovati policajci iz 13 zemalja.

Voditelj odjela prevencije splitsko-dalmatinske Policijske uprave Paško Ugrina objasnio je da će strani policajci svoju službu na Jadranu obavljati u policijskoj odori države iz koje dolaze te će u ophodnje s hrvatskim kolegama, ali neće primjenjivati policijske ovlasti iz država iz kojih dolaze.

Uloga stranih policajaca jest uspostaviti što bolju komunikaciju između hrvatskih policajaca i turista te povećati osjećaj sigurnosti stranih državljana i rješavati moguće konflikte, rekao je Ugrina. Dodao je kako će strani policajci biti angažirani u ophodnjama automobilom pri nadzoru prometa na brzim cestama i autocestama te na graničnim prijelazima.

Češki policajac Darko Stanković, koji od 2008. godine dolazi pomagati hrvatskim policajcima u turističkoj sezoni, rekao je kako državljani Češke tijekom boravka na Jadranu najčešće prijavljuju "sitne krađe ili gubitak dokumenata, a katkad stradaju i prilikom planinarenja".

"Mi smo tu da im pomognemo", dodao je Stanković.

Projekt "Sigurna turistička sezona", u kojem su angažirani i strani policijaci, financijski podupire i Ministarstvo turizma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara