Pokopane najmlađe žrtve masakra u Newtownu; Obama: Ovakve tragedije se moraju prestati događati

Foto: AFP

AMERIKA je i dalje obavijena tugom, a nakon pokolja u Newtownu vladaju šok i nevjerica. Sinoć je održano veliko bdijenje za sve žrtve, kojem je prisustvovao i američki predsjednik Barack Obama, a danas su pokopane prve od 27 žrtava mahnitog pohoda 20-godišnjeg poremećenog mladića Adama Lanze.

Točno u 13 sati po lokalnom vremenu zvonik na gradskoj vijećnici u Newtownu označio je početak sahrane dječaka Jacka Pintu, jednog od najmlađih žrtava krvavog pohoda Adama Lanze u tom američkom gradu.

Jack Pinto imao je samo šest godina kada je ubijen u osnovnoj školi u petak zajedno sa 20 svojih prijatelja. Kiša koja je padala u ovom gradu tokom sprovoda bila je simboličan znak da i nebo plače nad velikom tragedijom koja je zadesila obitelji ubijenih.

Danas je sahranjen i Noah Pozner, najmlađa žrtva. Prošlog mjeseca ovaj dječak je napunio šest godina. Tijekom pucnjave u školi Sandy Hook bila je i njegova sestra blizankinja, ali ona na sreću nije ozlijeđena.

Govoreći na bdijenju Obama je poručio kako će poduzeti sve što je u njegovoj moći kako bi zaustavio ovakve masakre, kako je Amerika propustila zaštititi svoju mladež, kako nema izgovora za pasivnost i kako političari više ne mogu sjediti skršenih ruku. "Ovakve tragedije se moraju prestati događati", poručio je Obama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako zakon o oružju proteklih godina nije bio na listi Obaminih prioriteta, sad bi se, po svemu sudeći, to moglo promijeniti. "Nema tog zakona, nema tog seta zakona koji mogu eliminirati zlo s ovog svijeta i spriječiti svako besmisleno nasilje u našem društvu. No, to ne može biti isprika za nedjelovanje. U narednim tjednima ću učiniti sve što je u mojoj moći kako bi spriječio da se dogodi više tragedija poput ove. Jer, kakav izbor imamo? Ne možemo događaje poput ovoga prihvatiti kao rutinu. Jesmo li zaista spremni reći kako smo nemoćni u ovakvim slučajevima krvoprolića? Jesmo li doista spremni reći da je ovakvo zlo koje iz godine u godinu pogađa našu djecu na neki način cijena naše slobode?", kazao je Obama.

 

U govoru koji je potrajao 19 minuta, Obama je i izrazio sućut obiteljima svih žrtava te naveo kako se ne čini dovoljno da bi se djecu zaštitilo od zla. "Ako ćemo biti potpuno iskreni sa sobom, odgovor je ne. Ne činimo dovoljno", kazao je američki predsjednik kojem su nakon što je doznao za ovu stravičnu tragediju također potekle suze niz lice, a ni sinoć nije mogao suspregnuti emocije. Za kraj se referirao i na Bibliju te poručio da su mališani sad u raju te da je "njihovo kraljevstvo nebesko". "Bog ih je sve pozvao kući. Nama koji ostajemo, neka da snage da nastavimo", poručio je američki predsjednik.

Što reći djeci o pokolju?

Ponedjeljak je pa će se djeca diljem zemlje nakon tragedije koja se zbila u petak po prvi put ponovno zaputiti u škole. Prestrašena i puna pitanja o tome zašto je u školi u Newtownu u Connecticutu došlo do pokolja i jesu li oni sami sigurni od takve opasnosti.Škole u samom Newtownu i danas će ostati zatvorene. I učiteljima i učenicima treba vremena da se nakon pretrpljenog šoka vrate na nastavu. Djecu će umjesto toga zabavljati članovi grupa za potporu, kako bi im aktivnostima poput sporta, igara i igraonica odvratili misli od pokolja.

A što će biti sa školom Sandy Hook u kojoj se masakr dogodio? Ona će zasigurno ostati zatvorena do daljnjeg. Djeca koja su preživjela pokolj pohađat će školu u susjednom gradu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara