Pokrenuta istraga protiv Krmpotića, određen mu pritvor: Iz KIO-a izvukao 21,5 milijun kuna!

Pokrenuta istraga protiv Krmpotića, određen mu pritvor: Iz KIO-a izvukao 21,5 milijun kuna!

Ilustracija: Dragan Matić/Cropix

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Bjelovaru pokrenulo je istragu protiv bivšeg direktora propale Keramičke industrije Orahovica (KIO) Darka Krmpotića zbog sumnje da je iz te tvrtke od listopada 2006. do srpnja 2010. godine izvukao najmanje 21,5 milijuna kuna.

O tome je na Badnjak izvijestilo nadležno državno odvjetništvo, ne spominjući Krmpotićev identitet. Sumnja se da je Krmpotić počinio tri kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Kako izvući novac iz KIO-a vol. 1., 2. i 3.

Naime, postoji osnovana sumnja da je kao direktor KIO-a, s ciljem da si pribavi veliku nepripadnu imovinsku korist, iskoristio svoj položaj i poduzimao radnje kojima je osigurao da njegov kredit koji je podigao kao fizička osoba vrati to trgovačko društvo, pribavivši si time nepripadnu imovinsku korist u iznosu od gotovo 15 milijuna kuna.

Sumnjiči ga se i zbog toga što je ugovorom osigurao da orahovačka tvrtka pozajmi više od 4,3 milijuna kuna njegovoj drugoj tvrtki sa sjedištem u Zagrebu, iako je znao da taj zajam neće biti vraćen. Pozajmljena svota nije vraćena do danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treće kazneno djelo za koje se sumnjiči jest zaključivanje ugovora o savjetovanju između orahovačke tvrtke kao primatelja savjetodavnih usluga i trgovačkog društva kojeg je osnovao i čiji je bio direktor sa sjedištem u Zagrebu kao davatelja savjetodavnih usluga. Tako je orahovačka tvrtka platila njegovoj zagrebačkoj firmi više od 2,2 milijuna kuna za neizvršene usluge savjetovanja.

Jednomjesečni pritvor tek nakon žalbe

Sumnja se da je Krmpotić na opisane načine sebi i svojim tvrtkama pribavio nepripadnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 21,5 milijuna kuna, na štetu KIO-a kojemu je bio direktor.

Županijsko državno odvjetništvo je sucu istrage predložilo određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika smatrajući da u konkretnom slučaju postoji opasnost od ponavljanja kaznenog djela kao i opasnosti od utjecaja na svjedoke. 

Sudac istrage je prijedlog za određivanjem istražnog zatvora odbio te je ovo državno odvjetništvo protiv rješenja suca istrage podnijelo žalbu. Vijeće Županijskog suda u Bjelovaru je prihvatilo žalbu te odredilo istražni zatvor protiv osumnjičenika zbog opravdane bojazni da bi mogao ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara