Pokušaj teškog ubojstva: Dorisu prijeti 40 godina zatvora, napao je konzulicu na radnom mjestu!

Screenshot: Nadzorna kamera

DORIS MIJANIĆ, 48-godišnji Splićanin priveden je na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo uz kaznenu prijavu za pokušaj ubojstva počasne nizozemske konzulice Silvane Kondić, koju je jučer oko podneva u uredu na 12. katu Koteksovog nebodera napao nožem i brutalno je izmasakrirao.

Državno odvjetništvo postrožilo kvalifikaciju

Premda je policija prijavila Mijanića za pokušaj "običnog" ubojstva, Državno odvjetništvo gonit će ga za pokušaj teškog ubojstva, za što je predviđena kazna dugotrajnog zatvora do 40 godina! Tužiteljstvo se odlučilo za kvalifikatorni oblik djela jer je konzulica napadnuta u vezi sa obavljanjem službene dužnosti, kako je opisano u stavku 6. članak 111. Kaznenog zakona.

Premda su ozljede konzulice Kondić okarakterizirane kao lakše, pitanje je što bi se dogodilo da u ured nisu banuli susjedi. Nakon što ih je vidio, Mijanić je zbrisao. Žurilo mu se jer je na mjestu zločina ostavio nož. Uhićen je sat i pol kasnije u stanu prijatelja na Pujankama.

Konzulica napadača već prijavljivala zbog uznemiravanja

Mijanić policiji nije dao nekakvo suvislo obrazloženje za napad na 72-godišnju konzulicu koja ga je već prijavljivala zbog uznemiravanja. Policija ga je tada tražila, ali ga nisu našli jer je navodno bio u Nizozemskoj.

Ima i njihovo državljanstvo, a primao je i nekakvu socijalnu pomoć. Pretpostavlja se da je od konzulice tražio novčanu pomoć. Dok ju je ubadao nožem po glavi i vratu, vrištao je kako su mu mnogi dužan novac.

U zatvor da ne dovrši djelo!

O motivima Mijanić nije govorio ni na ispitivanju u Državnom odvjetništvu. Šutio je, vraćen je u pritvorsku jedinicu, a sutra će se sud odlučiti o istražnom zatvoru. Tužilaštvo traži zatvaranje kako Mijanić ne bi dovršio djelo, tj. ubio konzulicu.

Osuđivan zbog droge, optužen zbog krađe

Utvrdilo se da je Mijanić već liječen na Psihijatriji, a pokazalo se da ni konzulica Kondić nije bila daleko od istine kada se jučer povjerila splitskoj dogradonačelnici Aidi Batarelo kako ju je napao narkoman. Naime, od 2006. godine Mijanić je triput osuđen zbog zloporabe droge, i to na uvjetne i novčane kazne zatvora. Odnedavna ima i aktivnu optužnicu zbog teških krađa. 

S obzirom da ima probleme sa psihom, vrlo je lako moguće da će obrana nastojati uvjeriti kako je Mijanić - neubrojiv. U tom slučaju, ne bi mu ni sudili za pokušaj ubojstva, već bi bio zbrinut u psihijatrijsku ustanovu na šest mjeseci. O daljnjem ostanku u ustanovi odlučivali bi liječnici. Praksa u tom smislu nije najbolja, jer se pokazalo da nema nikakve sigurnosti da takve osobe neće ponovno počiniti teško kazneno djelo jednom kada se nađu na slobodi.

Slučaj Vladimira Čuline Čukija

Slučaj Vladimira Čuline Čukija najbolji je primjer. Svojedobno je smaknuo Roberta Širinića i Dalibora Sablića. Nikada mu nisu sudili već je smješten u ustanovu. Lani je sjekirom raspolovio glavu rođenom ocu koji je brinuo o njemu nakon što su ga pustili na slobodu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara