Policija apelira: Budite uzor svom djetetu jer djeca pirotehnička sredstva ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite!

Policija apelira: Budite uzor svom djetetu jer djeca pirotehnička sredstva ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite!

Ilustracija: Shutterstock

POLICIJA i ove godine očekuje da će građani, slaveći Novu godinu, sukladno običajima prisustvovati organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima i gradskim trgovima te se posjećivati u obiteljskim domovima.

Kako biste izbjegli neželjene posljedice kod  upotrebe pirotehničkih sredstava, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati.

"Budite uzor svom djetetu jer djeca pirotehnička sredstva ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite. U svakom slučaju obvezno djecu poučite o načinu rukovanja i mogućim posljedicama.

Pirotehnička sredstva i oružje čuvajte na djeci nedostupnim mjestima, a djecu upozorite da ne diraju, ne rastavljaju u ne pomiču nepoznate predmete već da o njihovom pronalasku obavijeste starije osobe ili policiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najčešće ozljede kod neoprezne upotrebe pirotehničkih sredstava su ozljede šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama, koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.

Stoga je uvijek bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Prošle je godine teže ozlijeđeno devet osoba, od kojih troje djece, jedan maloljetnik i pet punoljetnih osoba. Konzumiranje alkohola čest je pratitelj takvih nesreća.

Apeliramo:

Nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljajte vozilima. Prepustite to osobi koja ima važeću vozačku dozvolu i koja nije konzumirala alkohol. Pozivamo sve vozače u prometu da se pridržavaju prometnih propisa.  Prilagodite brzinu kretanja svog vozila vremenskim uvjetima i stanju kolnika", stoji u apelu MUP-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara