Policija istražuje 40 slučajeva smrti: Slovenski liječnik izvodio eutanazije?

Policija istražuje 40 slučajeva smrti: Slovenski liječnik izvodio eutanazije?

Foto: kclj.si

STRUČNA interna kontrola u najuglednijoj slovenskoj medicinskoj ustanovi ukazala je na najmanje dva slučaja sumnjive smrti pacijenata za koje je bio zadužen liječnik otpušten zbog sumnji da je izveo eutanaziju, a policija istražuje još 40-ak slučajeva umrlih pod čije se smrtovnice osumnjičeni potpisao.

Naveo je to u izvješću parlamentarnom odbora za zdravstvo dr. Jože Balažic, koji je vodio povjerenstvo zaduženo za interni nadzor tog slučaja u ljubljanskom Sveučilišnom kliničkom centru (UKC).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sumnji da je jednom svom neizlječivo bolesnom 83-godišnjem pacijentu krajem prošle godine skratio život infuzijom kalija i morfija, osumnjičeni doktor Ivan Radan odmah je otpušten. Liječnička komora izrekla mu je javnu opomenu, ali mu za sada nije oduzeta licenca za rad. Liječnik je optužbe da je izveo eutanaziju negirao, rekavši da je samo "inscenirao" provokaciju sa smrtonosnom infuzijom, kako bi upozorio na velike probleme na svom odjelu.

Interna kontrola na njegovu odjelu pokazala je, međutim, da je u slučaju 83-godišnjaka vjerojatno doista izvedena eutanazija mješavinom kalija i morfija, ali materijalnih dokaza za to nema jer nije obavljena obdukcija tijela koje je kremirano, potvrdili su u UKC-u. Direktor te ustanove Sergej Hojker izjavio je da su kontrolom došli do još jednog slučaja "sumnjive smrti" Radanova pacijenta iz sredine prošle godine te da nastavljaju s istragom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara