Policija upozorava na prevarante: Podgoranku lažni agent olakšao za više od 300 tisuća kuna

Foto: Ilustracija

POLICIJA upozorava građane na prevarante koji se predstavljaju kao policajci. Obično su im na meti stariji građani, poput 68-godišnje Podgoranke kojoj se prošlog tjedna javio lažni agent. Predstavio se kao policajac koji radi na zloporabama kartica. Pokupio joj je karticu s PIN-om, a i veću količinu zlata, sve uz obrazloženje da se radi o predmetima kaznenog djela. Žena je posumnjala tek nakon par dana, kada joj se "agent" nije javio da dođe po ostatak zlata. Slučaj je prije dva dana prijavila makarskoj policiji, koja sada traga za prevarantom. Šteta je veća od 300 tisuća kuna.

Lažno se predstavljaju kao stručnjaci, policajci i inspektori

U policiji kažu da se prevaranti najčešće predstavljaju kao eminentni stručnjaci, policajci, inspektori, zaposlenici komunalnih tvrtki ili telekomunikacijskih kompanija, zaposlenici mirovinskog ili zdravstvenog osiguranja, serviseri, čitači brojila, dostavljači pošte, inkasatori, pripadnici vjerske zajednice i slično. Također su zabilježeni i slučajevi u kojima počinitelji nude na prodaju predmete manje vrijednosti, koje prikazuju kao predmete veće vrijednosti pa dovode u zabludu s markom i kvalitetom proizvoda. Česti su slučajevi prodaje bižuterije kao zlato.

Prevaranti su drski i snalažljivi, policija savjetuje sumnjičavost

Ponašanja karakteristična za prevarante su drskost, snalažljivost, odvažnost, autoritativan nastup, pričljivost, prikazivanje empatije, rad po unaprijed određenom scenariju, brza provedba transakcija, upornost u nagovaranju, razne simulacije poput bolesti, malaksalosti i nesvjestice u cilju izazivanja sažaljenja. Policija stoga savjetuje da se kod nenajavljenih posjeta vrata ne otvaraju dok se ne provjeri tko je posjetitelj i što želi, uvijek tražiti dokumente i iskaznice od djelatnika raznih službi i tvrtki, provjeru vjerodostojnosti posjetitelja kroz špijunku ili korištenjem sigurnosnog lanca na ulaznim vratima.

"Ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti, budite sumnjičavi, a ako je nepozvana osoba uporna da uđe u dom, o tome žurno obavijestite susjede i policiji na broj 192 dojavite sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama", pozvali su iz splitske policije.  

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara