Poljoprivredna reforma: Hugo Chavez prijeti nacionalizacijom venezuelanskih banaka

Foto: AFP

VENEZUELANSKI predsjednik Hugo Chavez upozorio je kako bi mogao nacionalizirati banke koje odbiju financirati poljoprivredne projekte njegove vlade, javlja BBC.

Chavez je rekao kako neke vodeće banke ne ispunjavaju zakonske odredbe o podržavanju projekata s najmanje deset posto svojih ulaganja te im je poručio kako će ih preuzeti ako ne mogu ispunjavati svoje obveze.

Venezuelanska vlada je u proteklih nekoliko godina zbog navodnih nepravilnosti u poslovanju i vodstvu preuzela nekoliko privatnih banaka.

Chavez se naciji obratio u svom tjednom radijskom i televizijskom govoru, koji je emitiran iz ravnica u središnjoj državi Barinas, važnoj farmerskoj i rančerskoj regiji.Imenovao je tri banke: Banesco, Banco Mercantil i Banco Provincial, koje je optužio zbog davanja zajmova i favoriziranja velikih zemljoposjednika i tvrtki umjesto pomaganja malim poduzetnicima, i poručio upravama dotičnih banaka da moraju financirati poljoprivrednu proizvodnju ili će se poduzeti određene mjere jer alternativa ne postoji.

Chavez je dodao kako će ubrzati oduzimanje velikih posjeda i davanje zemlje malim farmerima, a proces reformiranja poljoprivrede mnogim je siromašnima u ruralnim dijelovima Venezuele pružio mogućnost da po prvi put sami imaju farme.

No, kritičari, uključujući i velike rančere i farmere koji su ostali bez svoje zemlje kažu da zbog reformiranja trpi proizvodnja.

Hugo Chavez, koji zemljom vlada posljednjih 13 godina, se nada kako će u listopadu ponovno pobijediti na izborima kako bi mogao "produbiti socijalističku revoluciju u svojoj zemlji".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara