Poljska bi s 1. siječnja 2016. mogla ući u eurozonu: Hoće li se Poljaci pristati odreći zlota koji ih je i spasio od krize?

Poljska bi s 1. siječnja 2016. mogla ući u eurozonu: Hoće li se Poljaci pristati odreći zlota koji ih je i spasio od krize?

Foto: Ilustracija

POLJSKA bi s 1. siječnja 2016. godine mogla ući u eurozonu te zlote zamijeniti eurima. Najavio je to jučer savjetnik poljskog predsjednika za međunarodnu politiku Roman Kuzniar u razgovoru za radio RM FM, prenosi Reuters.

"Na temelju procjena predsjedništva, 1. siječnja 2016. godine je realan datum za ulazak Poljske u eurozonu. Moramo imati na umu da što kasnije to učinimo, to će teže biti, jer će za pet, šest ili sedam godina kriteriji biti veći i više ugovora će trebati ratificirati za ulazak", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljska, sedmo gospodarstvo EU po veličini, jedina je zemlja EU koja je izbjegla recesiju u jeku globalne ekonomske krize. To velikim dijelom može zahvaliti velikom slabljenju nacionalne valute u 2008. godini, kad je kriza pokucala na vrata, što je poljski izvoz učinilo konkurentnijim na međunarodnim tržištima.

Uvjeriti Poljake da se odreknu te prednosti neće biti lak zadatak. Ankete pokazuju kako manje od trećine Poljaka podržava zamjenu zlota eurima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara