Poljski stručnjaci hrvatskim županima prenijeli iskustva u privlačenju novca iz EU fondova

 Foto: Press fotografija

U SURADNJI s Veleposlanstvom RH u Poljskoj i Zagrebačkom županijom, Hrvatska zajednica županija ugostila je ovu srijedu poljsku delegaciju na čelu s počasnim konzulom Republike Hrvatske u Poljskoj, Pawelom Wlodarczykom.

Članovi Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija imali su priliku iz prve ruke doznati iskustva u integralnom zbrinjavanju otpada u Poljskoj kao i o modelima sufinanciranja realizacije projekata integriranog zbrinjavanja, ali i upravljanja vodoopskrbnim sustavom, priopćeno je iz Zajednice županija.
 
U sklopu sastanka poljski stručnjaci predstavili su i Partnerski projekt podrške za efikasno korištenje sredstava Europske unije u realiziranju ulaganja u zaštitu u Hrvatskoj.
 
"Osnova Partnerskog projekta podrške je osnivanje Partnerskih skupina stručnjaka, u kojem bi sudjelovali stručnjaci s najvećim iskustvom u korištenju EU fondova u Poljskoj. Nije riječ o poduzećima koje se bave konzaltingom i savjetima u spomenutom području, nego isključivo o osobama koje su sudjelovale u realizaciji projekata financiranih sredstvima Europske unije i koje imaju dokazane rezultate“, rekao je Pawel Wlodarczyk.
 
Stručnjak za gospodarenje vodom i otpadnim vodama Zbigiew Gieleciak istaknuo je važnost regija u provedbi EU fondova, naglasivši kako programi ministarstva ne mogu zamijeniti programe regija jer su one te koje nose cijeli sistem povlačenja fondova te kako je potrebna decentralizacija sustava kroz regionalne centre.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić istaknuo je kako je Poljska uzor Hrvatskoj u privlačenju sredstava iz EU fondova te kako je današnji sastanak dao odgovore na brojna pitanja župana: "Postoji puno problema u Poljskoj, bojimo se da će biti i u Hrvatskoj, ali zahvaljujući ovakvim inicijativama vjerujem da ćemo neke stvari učiniti bržim, i kvalitetnijim, prije svega za naše županije, ali i za općine i gradove“.
 
Nakon sastanka gosti su posjet nastavili obilaskom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Općini Rugvica. Ukupna vrijednost građevinskih radova iznosila je preko 18,2 milijuna kuna, a uskoro se očekuje i tehnički pregled te puštanje pročistača u pogon.
 
Ovaj posjet značajan je i za poboljšanje aktivnosti sustava hrvatske gospodarske diplomacije s ciljem značajnijeg otvaranja poljskog tržišta za tvrtke iz Hrvatske kao i potencijalnim poljskim investicijama u Hrvatskoj. Upravo iz tog razloga, već 6. lipnja zakazan je novi posjet poljske delegacije, ovoga puta u Primoštenu, a glavna tema ostaje ista – razmjena iskustava između Hrvatske i Poljske u području korištenja fondova Europske unije.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara