Popis stanovništva potvrdio: Hrvatska je zemlja za starce

Foto: Arhiva
 
HRVATSKA je zemlja starih ljudi. Potvrđuje to popis stanovništva.Ako se pita demografe - ono što Hrvatskoj nedostaje jest dosljedna populacijska politika. I dok za vlast ona postoji, svjesni su da je ono čega nema 'prateća infrastruktura'...
 
Stari smo...
 
Stari smo. Prije 10 godina prosječno smo imali 39, a sada gotovo 42 godine. Iako se kaže da su to najbolje godine, u demografskom smislu sve iznad tridesete označava starost populacije. Upravo to zabrinjava demografa Anđelka Akrapa koji smatra da se napokon treba stvoriti konsenzus o populacijskoj politici.
 
"Koji neće ovisiti o vlasti nego da se postigne koncenzusom svih nositelja političkih i gospodarskih vlasti, ali i svih važnih institucija u Hrvatskoj", rekao je Akrap.
 
I dok Akrap ističe da je to normalno u razvijenim zemljama poput skandinavskih, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić uzvraća - Hrvatska nema skandinavski proračun.
 
Bolji model populacijske politike
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Dakle, ovdje nije uopće problem nekakve naše volje, nego je pitanje koliko tih projekata, koji se u skandinavskim zemljama financiraju, možemo mi financirati kada s jedne strane pričamo da nam pada kreditni rejting i da sve teže otplaćujemo kreditne dugove, a onda demografi predlažu da dajemo pod 10 tisuća eura onome tko rodi dijete", izjavila je Opačić.
 
U Vladi su itekako svjesni da nam populacija stari i da se ljudi sve teže odlučuju na dijete, stoga 'punom parom' rade na boljim modelima populacijske politike.
 
"Definitivno se u Hrvatskoj rađa manje djece nego što nas umire. Radno zakonodavstvo može biti jedan od vrlo značajnih elemenata populacijske politike i to ćemo isto ugraditi u buduće izmjene Zakona o radu", najavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.
 
Ima nas manje
 
I dok podsjeća koje je greške napravio SDP kada je početkom 2000. smanjio ili ukinuo neka prava te što je HDZ-ova Vlada napravila po pitanju populacijske politike, bivša premijerka Jadranka Kosor podržava prijedlog da se postigne konsenzus. To je strateško pitanje, kaže Kosor koja smatra da mu se i u institucijama poput Sabora ne posvećuje dovoljno pozornosti.
 
"Kad su u Saboru takve teme na dnevnom redu gotovo iskljulivo raspravljaju žene i to mali broj žena zastupnica, a trebalo bi biti obratno. O tome trebaju govoriti na primjer premijeri jer je pitanje koliko će nas raditi, tko će vraćati kredite za 20 godina", pitala se Kosor.
 
Ostaje gorka činjenica da je Hrvata prema zadnjem Popisu stanovništva 152 tisuće manje nego prije 10 godina. To je kao da se isprazne gradovi poput Pule, Dubrovnika i Varaždina zajedno. A najave demografa da će biti još gore itekako zvone na uzbunu. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara