Popuštanje kontrole: Slobodna trgovinska zona u Šangaju odobrila zabranjene zapadne internet stranice

 Foto: scx.hu

PRVA slobodna trgovinska zona u Kini, u Šangaju, dozvolit  će pristup Facebooku, Twitteru i drugim internet stranicama koje su u toj zemlji zabranjene, što je rijedak primjer izuzetka od stroge internet kontrole.

"Da bismo privukli investicije stranih kompanija i omogućili strancima da budu zadovoljni životom i radom u slobodnoj trgovinskoj zoni, moramo misliti o tome kako da učinimo da se osjećaju kao kod kuće. Ako ne mogu  koristiti Facebook ili čitati New York Times, mogli bi se zapitati koliko se slobodna trgovinska zona razlikuje odnosu na ostatak Kine", piše South China Morning Post.
 
Zona će također omogućiti stranim telekomunikacijskim tvrtkama da se natječu s domaćim državnim konkurentima za licence, piše Post.
 
Kineske vlasti strogo kontroliraju internet sadržaj iz straha od političkih ili društvenih nemira koji bi mogli ugroziti vladajuću Komunističku partiju. U posljednjih nekoliko godina zabranjene su popularne društvene mreže kao što su Facebook i Twitter, koji su bili ključni u pokretanju vala nemira na Bliskom istoku i sjevernoj Africi krajem 2010, poznatih kao "Arapsko proljeće".
 
Prošle godine vlasti su blokirale New York Times, nakon što je taj list objavio financijske izvještaje koji navodno pokazuju da je rodbina bivšeg premijera Wena Jiabaoa kontrolirala sredstva vrijedna najmanje 2,7 milijardi dolara, što je Kina odbacila kao laž.
 
Kineski Vrhovni sud je ovog mjeseca priopćio da se korisnici interneta suočavaju s trogodišnjim zatvorskim kaznama ukoliko neka " lažna i maliciozna " informacija koju su objavili na internetu bude viđena više od 5.000 puta ili proslijeđena više od 500 puta.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara