Porast nasilja u Venezueli: Gotovo svakog dana ubijen je jedan policajac

Porast nasilja u Venezueli: Gotovo svakog dana ubijen je jedan policajac

Foto: Guliver Image / Getty Images

NAKON što je rutinski završio noćnu smjenu, venezuelanski policajac Edgar Perez hodao je prema svojoj kući u gradu  Ocumare del Tuy kada su mu prišla dvojica naoružanih muškaraca na motoru.

41-godišnji Perez uspio je izvaditi pištolj i raniti jednog od napadača, no drugi ga je upucao u glavu. Nedugo nakon što je prebačen u bolnicu, policajac je umro i iza sebe ostavio ženu i troje djece, piše Reuters.

Kobni napad dogodio se u studenom prošle godine kada je diljem Venezuele ubijeno još pet policajaca. Ukupno je prošle godine ubijeno 268 policajaca što Venezuelu čini jednom od najopasnijih država za policajce.

Većina policajaca ubijena je zbog oružja, automobila, motocikala ili čak mobitela. Ostali su žrtve osvete ili razmjene vatre s kriminalcima, a jedan je policajac poginuo tijekom političkih prosvjeda.

Kriminalci bolje naoružani od policajaca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima UN-a, Venezuela je druga najgora zemlja na svijetu kada su u pitanju ubojstva. Tome pridonose bande koje vladaju siromašnim četvrtima, ali i lako dostupno oružje.

Prošle je godine broj ubijenih policajaca porastao za 25 posto, a u 2015. godini gotovo svakog dana ubijen je jedan policajac, javlja Reuters.

Perezov kolega kazao je kako kriminalci imaju bolje oružje nego oni te da zbog malih plaća ne mogu živjeti u luksuznijim četvrtima već u četvrtima koja se nalaze tik uz kriminalce.

"Ako spremim kriminalca u zatvor, on će biti vani u roku nekoliko dana. Nema sumnje da će me potražiti i upucati me u mojoj kući", kazao je Perezov kolega.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara