Poremećeni slovenski vojnik koji je iz ilegalnog pištolja ubio policajca uspio proći sve psiho-testove

Foto: Ilustracija

SLOVENSKI ministar obrane Roman Jakič izjavio je u utorak da je 24-godišnji vojnik koji je u petak hicem u glavu iz ilegalno kupljenog pištolja ubio 39-godišnjeg prometnog policajca prije toga prošao sve psihološke testove kojima je kao profesionalni vojnik bio podvrgnut.

"Istina je da mu je bila izrečena stegovna mjera s mogućnošću nečasnog otpusta iz vojske jer je više puta tretiran zbog različitih incidenata, ali je na svim psihološkim testovima prošao", kazao je Jakič, odbijajući kritike koje su se nakon šokantnog ubojstva pojavile u javnosti da je vojska to mogla spriječiti da je pravodobno reagirala jer je znala da se radi o nestabilnoj osobi.

Počinitelj zločina za koji je slovenska vojska u priopćenju navela da je "na žalost vojnik, ali i kriminalac" u utorak je otpušten iz bolnice u koju je bio smješten zbog lakših ozljeda lica koje je zadobio od drugog policajca koji je branio kolegu, te priveden istražnom sucu.

Prijeti mu kazna od 15 godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slovenskoj vojsci ističu da ga unatoč njegovim primjetnim psihičkim teškoćama koje je imao i ranije nisu mogli otpustiti prema postojećem zakonu o javnim službenicima jer je u međuvremenu stekao i status invalida.

Privedeni pripadnik slovenske vojske u petak je u gradiću Litiji pucao u policajca nakon svađe prilikom kontrole dokumenata, te pobjegao automobilom, ali se kasnije predao.

Ubijeni policajac ostavio je iza sebe dvoje malodobne djece, a policijski sindikat oštro je zatražio osiguranje veće sigurnosti policijskih djelatnika koji su sve češće izloženi napadima prilikom obavljanja svog posla.

Ravnatelj policije Stanislav Veniger izjavio je u vezi s incidentom da policija "jedva veže kraj s krajem" jer joj je zakonom u ovoj godini novčana svota za materijalna sredstva i investicije prepolovljena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara