Porezna inspekcija u siječnju kreće s provjerama računa: "Kupci, ne zaboravite uzimati račune!"

Ilustracija: Arhiva

SPLITSKI ugostitelji nemaju nedoumica oko Zakona o fiskalizaciji, ali i o uvođenju fiskalnih blagajni. Zaključak je koji se mogao čuti nakon trodnevnog seminara koje je za ugostitelje i obrtnike organizirala splitska Hrvatska gospodarska komora, a tijekom kojeg su na sva njihova pitanja odgovarali predstavnici Porezne uprave.

"Zaista nema problema da oni ne razumiju, samo su malo problem tehnička pitanja. Prvi idu obrtnici i velika i mala trgovačka društva koja naplaćuju u gotovini i ugostitelji. Drugi su trgovci i treći su mali poduzetnici i završava s 1. 7. za sve", rekla nam je Lidija Anzulović, viši porezni savjetnik u područnom uredu Porezne uprave Split koja dodaje kako nove promjene neće dodatno opteretiti ugostitelje i obrtnike.

"Prema analizama koje je vršilo Ministarstvo, ovo je najjeftiniji sistem. Nastojalo se prilagoditi postojećoj aparaturi i postojećim sistemima koje imaju obveznici. 99 posto blagajni će se moći prilagoditi fiskalizaciji samo dogradnjom programa", ističe Anzulović.

Izdavanje računa bit će stavka o kojoj sada gospodarstvenici moraju posvetiti posebnu pažnju, kaže porezna inspektorica Ljiljana Mimica.

"Trebali su izdavati račune, elementi računa su bili propisani i Zakonom o PDV-u i Zakonom o porezu, odnosno Pravilnikom o porezu na dohodak, a sada su i Zakonom o fiskalizaciji propisani obvezni elementi računa i normalno da ćemo i to kontrolirati", naglasila je Mimica.

Porezna inspekcija započet će s većim provjerama već u siječnju, pa poručuju i kupcima, uzimajte račune.

"Kupci, uzimajte račune!"

"Poduzetnici su svoj dio obveze ispunili i izdaju račune. Mi kao kupci moramo ih uzimati", poručila je Anzulović.

Ugostitelji i obrtnici priznaju kako dosta znaju o primjeni fiskalnih blagajni, ali ih je ipak strah promjena.

"Najveća nedoumica su tehničke stvari, sotfver, kako će to ići prema Poreznoj, hoće li sve funkcionirati, hoće li internet padati ili ne. Pazite tu je i trošak radnika, mislim da će se puno kafića zatvoriti. Nije da ne razumijem, treba se tehnički pripremiti. Ne mislim da će nas to opteretiti jer smatram da tvrtke koje nude programe i kojima se plaća održavanje da će se one pobrinuti. Malo je bojazan, mi malo nismo naučili na neke promjene pa kad nas se zdrma malo se uplašimo, ali u biti, u mom poslu su uvijek promjene. Mi zasad još ne znamo koje su nam nedoumice. Znamo ono osnovno, što, kako i gdje, a tek kad to krene i kada će se ići u neke detalje, onda će se i te nedoumice konkretizirati", ističu ugostiteljice.

Polaznicima seminara prenesene su sve informacije o procesu fiskalizacije i pripremi te provedbi istog u vlastitom poslovanju.

Kako je fiskalizacija kontinuirana obveza poduzetnika koji ostvaruju promet u gotovini, predstavnici Porezne uprave su im putem ovih seminara željeli pojasniti kako će moći pratiti vlastito poslovanje u segmentu procesa fiskalizacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara