Porezna odbila žalbu INA-e: Moraju platiti 328 milijuna kuna naknadno utvrđenog poreza za 2010. i 2011.

Porezna odbila žalbu INA-e: Moraju platiti 328 milijuna kuna naknadno utvrđenog poreza za 2010. i 2011.

Foto: Ina

INA je danas zaprimila Rješenje Porezne uprave kojim se Inina žalba na dodatnu retroaktivnu poreznu obvezu u rafinerijskom poslovanju u iznosu od 328 milijuna kuna za 2010. i 2011. godinu, odbacuje kao nepravodobna, priopćili su iz kompanije.

INA smatra kako je navedenu žalbu uložila u zakonski propisanom roku te će kompanija poduzeti sve dostupne pravne korake kako bi osporila Rješenje o nepravodobnosti žalbe.

"Ponovo ističemo kako je INA svoju poreznu obvezu obračunala u skladu s najboljom poslovnom praksom i relevantnom regulativom, primjenjujući Međunarodne računovodstvene standarde. Stoga INA smatra kako je metodologija procjene Porezne uprave u spornom rješenju, neutemeljena." navodi se u priopćenju INA-e.

INA: Retroaktivne odluke ugrožavaju poslovanje

Iz najveće domaće naftne kompanije upozoravaju da im ovakve odluke otežavaju poslovanje i mogućnosti ulaganja.

"Odluke o dodatnim retroaktivnim poreznim obvezama, zajedno s nepredvidljivim regulatornim okvirom, otežavaju poslovanje i mogućnosti ulaganja. U kontekstu rafinerijskog poslovanja to se posebno odnosi na financijski zahtjevne i kompleksne investicije poput izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka", navode iz INA-e.

INA je krajem listopada prošle godine zaprimila Zapisnik poreznog nadzora Ministarstva financija, kojim je utvrđena dodatna, retrogradna, porezna obveza na ime PDV-a i poreza na dobit za 2010. i 2011. godine, temeljeno na razlici u računanju vlastite potrošnje i gubitaka te evidentiranja naftnih derivata u rafinerijskoj preradi.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara