Porezna rješenja stižu do kraja tjedna, povrati poreza u kolovozu

Porezna rješenja stižu do kraja tjedna, povrati poreza u kolovozu

Foto: FAH

POREZNA UPRAVA objavila je da će privremena porezna rješenja o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak za 2015. godinu građanima koji su obuhvaćeni posebnim postupkom utvrđivanja poreza biti dostavljena poštom najkasnije do kraja ovog tjedna (22. srpnja), a da će se onima koji su ostvarili razliku za povrat preplaćenog poreza, povrati izvršiti tijekom kolovoza.

Povrat poreza ove godine može očekivati oko 950 tisuća građana. Iz Porezne uprave građane uvjeravaju da će povrati biti isplaćeni tijekom kolovoza.

Prvotno je bilo objavljeno da će Porezna uprava dostaviti rješenja do 30. lipnja, no taj je rok pomaknut zbog znatno većeg broja obveznika.

U posebnom postupku 1,6 milijuna poreznih obveznika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U primjeni posebnog postupka u 2016. godini Porezna uprava je za svakog poreznog obveznika, koji se smatra hrvatskim rezidentom, objedinila sve podatke koji utječu na obračun poreza na dohodak, utvrdila godišnju obvezu poreza, te razliku za povrat ili uplatu, kako bi utvrdila da li isti trebaju biti obuhvaćeni posebnim postupkom.

"Navedeni postupak Porezna uprava provela je za 3,5 milijuna poreznih obveznika te je od navedenog broja cca 1,6 milijuna poreznih obveznika obuhvaćeno posebnim postupkom. Zbog primjene načela ekonomičnosti za cca. 450.000 poreznih obveznika neće se izdavati rješenja u masovnim obradama jer isti ostvaruju povrate ili uplate do 15,00 kn, međutim u nadležnim ispostavama Porezne uprave porezni obveznici mogu zatražiti izdavanje rješenja. Slijedom navedenog za 1,1 mil. poreznih obveznika koji su obuhvaćeni posebnim postupkom Porezna uprava će izdati rješenja o utvrđenom dohotku i razlici za povrat, odnosno uplatu", navode za Index iz Porezne uprave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara